Pages

Monday, 12 November 2012

Kerabu Kulit Rambai

Pernah tak korang dengar kerabu kulit rambai..mesti tak pernah kan..mesti pelik  okh...Biasa makan buah jer kan.. Sebenarnyer kulit dia pun blh mkn..sedap bila wat kerabu.. rase dia masam2 gtu..Buat ratah mcm tu jer..sedapppp...
 Last sekali makan kerabu ni masa sekolah menengah..Tingkatan berapa tu xingat..coz dah lama sangat.... Arwah ma yg bt masa, skrang nak mkn pandai2 la masak sendiri.. Masa dlu2 yang amat malas nyer nak masak, apatah lg nak tolong ma masak.. Tau makan jer.. Tp skrang Alhamdulillah rajin bab masak- memasak ni.. Kalau xingat resepi arwah ma masak dlu2, kol jer che dah tanya resepi.... :)

Inilah rupa kerabu kulit rambai





Bahan2...

Kulit rambai- dipotong dan diramas dgn garam..pastu bilas dgn air
Santan
Kerisik
bawang merah
1 ekor ikan rebus
lada hitam- ditumbuk halus
garam secukup rasa

Tumbuk bawang merah..pastu masukan isi ikan- tumbuk
Masuk santan + bawang+ ikan rebus - masak atas api sederhana
Masukan  kerisik, garam
dan last sekali masukan kulit rambai. Masak sehingga mendidih..

Selamat Mencuba...Sedap Senghoti............ :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...