Kalau dah cuti, dapur kat umah tu berasap la... Ari kamis cuti tapi xlah xberasap sangat juz masak yang simple2 jer.. Malam tu p JJCM kat The mines bawak anaks jenjalan sambil tu menikmati burger kat Carl's Jr.. Utk anaks, mkn KFC (atas permintaan kakak)..kat umah lg minta KFC..Sampai the mines trus p beli KFC, bwk la bekal KFC ke Carl's Jr.. Sebbaik org tak ramai kat ctu, bebas la skit diaorg nak main..
Jumaat kroje, so mlm tu mkn nasi lemak pasar malam dgn ayam grg( ayam lg) nk beli jgk feberet kakak..
Ari sabtu p pasar presint 8 beli bahan utk buat nasi ayam dgn bahan mentah yg lain..
Nasi Ayam Panggang
Ni masak ikut cara MIL , cuma air tangan jer lain2....lain org lain cara nyer....
C
Terebih rebus ayam ( potong 4) utk dapat kan stok ayam a.k.a air rebusan ayam...
Utk Ayam ( bahan perapan)
Bawang putih-tumbuk
Halia-tumbuk
Kicap Pekat
Kicap Manis
Sos tiram
*Gaul sebati dgn ayam-perap sejam
*Bakar dalam oven atau gril -
Utk Sambal
Cili hidup- bland
Garam dan gula secukup rasa
* masak sehingga pekat
Utk Kicap
Potong Cili Api
Limau Kasturi
Ambik Kicap yang perap ayam
Utk Nasi
3 pot Beras Basmathi ( beras biasa pun blh..ni nak abiskan beras yang buat nasi ayam grg aritu) - rendam selam 30 minit
4 pot stok ayam
1/2 ulas bawang besar-bland
1 ulas bawang putih-bland
1/2 inci halia-bland
1 - 2 inci halia-ketuk
daun pandan
pewarna kuning telur (ikut suka nak letak @ pun tak)
minyak utk menumis
Garam secubit
* Panaskan minyak dan masuk bahan yang dibland. Masak sehingga warna kekuningan.. Angkat dan gaul bersama dgn nasi.. Masukan halia yang diketuk, daun pandan, pewarna kuning dan garam.
Utk Sup
Rempah 3 sekawan
Bawang merah- hiris
bawang putih- hiris
Halia - hiris
Minyak utk menumis
Garam secukup rase
Daun Sup
*Tumis rempah dan bahan yang dihiris, kalau ada akar daun sup masukan sekali (Cara Chef Riz masak sup). Masukan stok ayam (lebihan utk masak nasi). Masukan perasa dan last sekali masukan daun sup...
SELAMAT MENJAMU MATA
Bahan bacaan ari minggu.... layan kan ajerrr.....
No comments:
Post a Comment