Pages

Friday, 4 April 2014

Cucur Labu vs Cekodok Pisang



Assalamualaikum.....

Ni diaa kuih untuk minum petang.. Cucur labu dengan cekodok pisang.. Kalau korang xde idea  nak masak kuih utk petang ni blh la cuba resepi nyer...




Cucuq Labu





Bahan untuk cucur labu....

1/2 biji labu (sederhana besar) - rebus @ kukus dan lecek
5 @ 6 camt gula
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung gandum...

- Campur semua bahan kecuali tepung... Kemudian masukan tepung sedikit demi sedikit ,, Adunannya jangan terlalu lembik atau keras, Bak kata iwan emalina yang sedang2 saja.....




Celodok Pisang

Bahan untuk cekodok pisang....

Pisang yang sesuai utk buat cekodok- dalam 7 @ 8 biji pisang 
1 camt soda bikarbonat
5 @ 6 camt gula
7 @ 8 sudu besar tepung gandum 

- Lecek pisang 
-Pastu masukan gula dan soda bikarbonat- gaul sebati
- Kemudian masuk tepung gandum secukupnya..Jangan terlalu lembik sangat adunan tu.
- Rehat selama 1 jam atau lebih.
* Yang aku buat ini, aku rehatkan selama 2 jam dan amat berpuas hati dengan hasil nya... Garing diluar, gebuss di dalam.. memang superbbbb ( puji diri sendiri la pulak)..




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...