Pages

Wednesday, 29 August 2012

Nasi Dagang

Assalamualaikum wbt....rase nyer dah 2 minggu dah mengedate blog ni...dah berabuk dah sikit2 ni...lap dgn bulu ayam ok la okh.. :) 6 Syawal aritu sempat la buat nasi dagang...buat kt kg..dah lama sangat xmakan nyer..sebelum2 ni ada gak mkn, tp yg beli so banyak la rase kureng nyer..nasi termasin la, kuah masin la..bt sendiri puas hati sikit..puas makan....mcm la sedap tp meme sedap pung(mood :perasaan sendiri)...


Kuah ikan tongkol.....
3 ekor Ikan tongkol lembut - direbus dgn asam keping dan garam ( 1 ekor besar dan 2 ekor kecik)
Santan - rm 3.00
Serbuk kari - 3 sudu besar
Cili kering- bland ( kalau nak pedas letak banyak)
10 biji bawang merah( separuh dimayang dan separuh lagi ditumbuk)
6 biji Bawang putih  (     "              )
Halia                       (     "              )
Asam Jawa
Daun kari
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Cili hidup
* campurkan serbuk kari dgn bahan yg ditumbuk dan

*Biasa kuah ikan ni kita akan malam ,kalu nak mkn besok, coz nak bagi rase ikan dan kuah tu sebati.
 Tumis bawang & halia yang dimayang, bila agak layu masukan serbuk kari. Masak hingga naik minyak..
Lepas tu masukan daun kari..Bila kari tu dah betul2 masak, masukan santan..Dan lepas tu masukan ikan tongkol yang direbus dan air asam jawa, perlahankan api..masukan garam dan gula..masak sehingga naik minyak.. @_@



Nasi dagang ..
2 kilo beras nasi dagang- * rendam 1 malam
10 biji bawang merah ( mayang halus)
5 biji bawang putih ( mayang halus)
Halia (mayang halus)
2 sudu teh biji halba
Santan-RM 3 ( Santan pekat & santan cair)
Garam dan gula

Kukus beras nasi dagang lebih kurang 15 - 20 minit -
Angkat dan gaul dengan santan cair(sambail curah sambil gaul)
Dan kukus semula lebih kurang sama mcm sebelumnyer.
Angakat dan gaul pula dengan santan pekat yang dicampur dgn bawang,halia,halba,garam dan gula..
Dan kukus semula.bila beras tu agak2 lembut blh la angkat- jgn sampai pecah perut,nnt xsedap...sesetgh org tak kukus semula...
( Ada org buat 2 kali kukus, mcm kita buat 3 kali kukus, ikut citarasa masing2)




Acar menta....
Timun batang- buang biji dan potong panjang2
Carrot-potong panjang
Nenas-
bawang besar- mayang
cili hidup- hiris nipis2
Garam
Gula
Cuka - xmau letak pun xpa, sesetgh org xblh mkan cuka..





2 comments:

Nuur said...

Bwg n halia yg dimayang tu ditumis..yg ditumbuk tu masuk time bila...?? Cili kering plak..?

Rasyiqah said...

Bawang yang ditumbuk tu masuk sekali dgn cili kering + serbuk kari.. Bila bawang yg dimayang tu dah layu masuk la yg ditumbuk tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...