Bahan pun dah ader so jom ler berperang kat dapur.. Bahan utk buat bergedil ni
1 kilo ubi kenyang- goreang dan tumbuk
300 gm daging cincang- nak letak lebih pun OK ( perap dgn garam dan black pepper selama 1/2)
50sen daun bawang
50sen daun sup
segengam bawang goreng
1 biji telur
3-5 sudu tepung - letak 3 sudu jer
1/2 biji bawang holland-potong dadu
minyak utk menumis.
Tumis bawang holland sampai kekuningan.. pastu masukan daging cincang. Masak sehingga daging empuk..
Ubi kentang yang sudah digoreng |
Rupa ubi bila ditumbukk |
Daging cincang yang sudah dimasak digaul rata bersama daun sup dan daun bawang |
Bawang grg utk sapa2 yang xkenal yer.. :) |
Inilah rupa bergedil yang digentel dan dibentuk , dapatlah dalam 52 biji |
Siap packing untuk senang nak simpan dalam freezer.. |
Bergedil yang siap dimasak.. Celup telur terlebih dahulu. masak dgn api perlahan |
Bila dah masak bergedil, mesti nak kena mkn dgn lawan dia kan.. So buatla Beehoon Soto...
Bahan nyer..
2 dada ayam ( masukan sekali kepak , leher, kaki ayam)- rebus
2 batang serai-ketuk
2 inci halia
1 biji bawang besar-mayang
5 biji bawang putih-ketuk
batang kulit kayu manis
bunga lawang
biji pelaga
rempah sup siam
garam dan gula secukup rasa.
minyak utk menumis.
soohoon- grg- bila nak mkn baru letak
Sayur , kalau nak sedap mkn dengan tauge, tapi kat kedai tauge xberapa cantik so beli sawi je la.
soohoon- grg- bila nak mkn baru letak
Sayur , kalau nak sedap mkn dengan tauge, tapi kat kedai tauge xberapa cantik so beli sawi je la.
Rebus ayam terlebih dahulu,pastu angkat 2 ketul dada ayam. Dada ayam tersebut kemudiannyer digrg ala kadar. Angkat dan carik-carikan.
Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang bawang dan halia sehingga naik wangi dan masukan ke dalam periuk rebusan ayam td..
Dan masukan serai, rempah sup siam.. bila dah mendidih masukan garam dan gula secukup rasa..
Utk sambal kicap
Cili padi- ikut suka nak letak banyak mana.
1 bawang putih
2 biji limau kasturi
kicap manis dan masin- guna cap kipas udang
Cili pada dan bawang grg dengan minyak. Masa nak grg cili dinasihatkan belah cili tu kalau tak meletup2 dalam kuali. Pastu bland cili dgn kicap. Last sekali perah ler limau.
* Biasa soto mkn dgn nasi impit, dah buat tp terlembik sedikit. Biasa guna nasi impit nona, p kedai lupa nak beli. Bila buat sendiri jd lembik Telan jugak la buat mcm bubur nasi.. Goreng ikan bilis pulak untuk mkn dgn bubur. Sedap jugak.
2 biji limau kasturi
kicap manis dan masin- guna cap kipas udang
Cili pada dan bawang grg dengan minyak. Masa nak grg cili dinasihatkan belah cili tu kalau tak meletup2 dalam kuali. Pastu bland cili dgn kicap. Last sekali perah ler limau.
* Biasa soto mkn dgn nasi impit, dah buat tp terlembik sedikit. Biasa guna nasi impit nona, p kedai lupa nak beli. Bila buat sendiri jd lembik Telan jugak la buat mcm bubur nasi.. Goreng ikan bilis pulak untuk mkn dgn bubur. Sedap jugak.
No comments:
Post a Comment