Dah lama xmkn mee kari homemade, kalau nak mkn beli jer.. last buat mee kari masa dok KL lg (skang dok Putrajaya)...... Kekadang tu teringin gak nak mkn yg sendiri buat , biarpun xsedakk...
Bahan utk wat kuah kari
Bawang besar merah ( 1/2 mayang & 1/2 tumbuk)
Bawang putih ( 1 biji mayang & 1 biji tumbuk)
Halia ( setgh mayang & setgh lg tumbuk)
2-3 sudu serbuk kari daging ( campur dgn bahan yang ditumbuk)
2 hinggit Santan
Daun kari
Kerang yang dah direbus
Ketam belah 2
Fishcake
Tauhu kering dan basah
Fishball
Sayur kubis dan sawi..
Garam dan gula secukup rasa...
Minyak utk menumis.
Air secukupnyer.
Letak sedikit air asam jawa
Mee kuning ( jgn lupa celur dlu)
* kalau nak pedas buat cili potong..Baru terangkat, meleleh ayaq mata
Tumis bahan yang dimayang, bila dah naik wangi masukan serbuk kari.. Masak sehingga warna kekuningan.
Masukan santan, kacau sebati.. bila dah mendidih masukan ketam, kerang... Perlahankan api..
Bila dah naik minyak, masukan sayur, fishball, fishcake, air asam,. Pastu perasakan dgn garam dan gula secukupyer...
No comments:
Post a Comment