Assalamualaikum wbt.......
Kembali berasap dapurku.... Last berasap 22/12 tahun lepas.. Mcm lama jer xberasap kan..
Arini nak tayang resepi kuah kacang dhal.. Ni permintaan anak dara kita ni.. Tiap kali masak roti canai segera mesti mintak cicah.. Mama nyer pulak malas nak buat cicah ( bukan nyer susah pun bland dan rebus, bila xmood semuanyer xjd)...
Bila mood rajin dia datang jd la mcm kat bawah ini...buat 1 periuk pastu frozen kan.. Isi 2 3 bekas kuah nyer.. Bila nak mkn senang dah, benda dah ada...
Kembali berasap dapurku.... Last berasap 22/12 tahun lepas.. Mcm lama jer xberasap kan..
Arini nak tayang resepi kuah kacang dhal.. Ni permintaan anak dara kita ni.. Tiap kali masak roti canai segera mesti mintak cicah.. Mama nyer pulak malas nak buat cicah ( bukan nyer susah pun bland dan rebus, bila xmood semuanyer xjd)...
Bila mood rajin dia datang jd la mcm kat bawah ini...buat 1 periuk pastu frozen kan.. Isi 2 3 bekas kuah nyer.. Bila nak mkn senang dah, benda dah ada...
Bahan-bahannya :
Kacang dhal - rendam semalaman( 1/2 bland kasar )
1/2 biji bawang besar - bland
1 ulas bawang putih - bland
1/4-1/2 inci halia -bland
1/2 sudu teh jintan manis-bland kering ( malas nak bland kering- bland sekali semua bahan kat atas)
Daun kari
Lada kiring-potong kasar2
Isi ayam- ikut suka nak letak banyak mana pun
1 biji tomato-potong dadu
1 biji carrot-potong dadu
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara-cara :
Masukkan ke semua bahan kecuali isi ayam. Masak sehingga empuk. Bila dah empuk masukan isi ayam dan garam.
No comments:
Post a Comment