Assalamualaikum wbt....
Vadai... Vadai.. Vadai... mari beli, panas2.... Hahahahaha..
Last week punyer citer la ni.. Tekak ni tetiba teringin nak makan vadai. Teringat masa p Bukit Bendera aritu ada Makcik jual vadai panas2.. Lagipun lebihan kacang dhal yg buat kuah tu ada banyak so blh la buat.. Search kat internet resepi nak buat vadai ni tp last2 sekali tepon mak mertua gak tanya nak wat mcm maner..
Vadai... Vadai.. Vadai... mari beli, panas2.... Hahahahaha..
Last week punyer citer la ni.. Tekak ni tetiba teringin nak makan vadai. Teringat masa p Bukit Bendera aritu ada Makcik jual vadai panas2.. Lagipun lebihan kacang dhal yg buat kuah tu ada banyak so blh la buat.. Search kat internet resepi nak buat vadai ni tp last2 sekali tepon mak mertua gak tanya nak wat mcm maner..
Bahan-bahan :
250gm kacang dhal-rendam semlman- guna bland kering(1/2 halu, 1/2 kasar)
1 labu bawang besar-bland
1 ulas bawang putih-bland
1/2 inci halia
2 tangkai daun kari-mayang halus
1 sudu teh jintan manis-tumbuk kasar
cili kering- gunting serong( ikut suka nak letak banyak mana pun)
1 biji telur-nak bg melekat
garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Cara :
Gaul semua bahan sehingga sebati. Dah bentukkan seperti gambar di bawah.
Goreng dengan minyak sedikit.
250gm kacang dhal-rendam semlman- guna bland kering(1/2 halu, 1/2 kasar)
1 labu bawang besar-bland
1 ulas bawang putih-bland
1/2 inci halia
2 tangkai daun kari-mayang halus
1 sudu teh jintan manis-tumbuk kasar
cili kering- gunting serong( ikut suka nak letak banyak mana pun)
1 biji telur-nak bg melekat
garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Cara :
Gaul semua bahan sehingga sebati. Dah bentukkan seperti gambar di bawah.
Goreng dengan minyak sedikit.
No comments:
Post a Comment