Pages

Monday, 7 July 2014

Paprik Seafood


Assalamualaikum wbt....

Bersiaran lg kita arini.... Pejam celik pejam celik arini dah masuk 10 ramadhan kita berpuasa.. kejap jer masa berlalu kan.... dan arini juga baru masuk opis. jumaat hingga senin choti balik Perak,.. Anak2 sibuk nak balik kg.. Nak balik weekend jer mcm tk cukup utk diorg spend time dgn tok n tokwan nyer, tu yg ambik choti.. Lama skit diorg manja2 dgn tok n tokwan diaorg ni.. Tu pun on d way balik sini kakak siap cakap lg nnt kita balik kg lg yer mama....


Dan yg ni plak kisah sebelum balik kampung.....

Menu utk bukak posa sesangat la simple.... Paprik seafood ala kadar nama nyer....

Bahan2 nyer pun senang...

7 ekor udang
5 ekor sotong
1 paket baby corn
4 batang kacang panjang
cauliflower
2-3 keping daun limau purut
1 batang serai-di ketuk
1 camt perencah tomyam
2 camb sos tiram
3 camb sos tomato
3 camb sos cili
2 camb kicap manis
2 camb kicap masin
3-4 ulas bawang putih- diketuk
2-3 biji cili kering-  bland
1 biji bawang besar
3-4 biji cili api
minyak utk menumis
sedikit air

Cara
-Panaskan minyak..kemudian tumis bawang putih dan cili kering sehingga naik wangi.. Selepas itu masukan daun limau purut dan serai.. kemudian masukan pes tomyan dan sedikit air.
-Selepas itu masukan baby corn masak sehingga empuk, bila dah empuk masukan cauliflower..
- kemudian masukan kesemua sos. Kacau sebati dan masukan binatang2 dan kacang panjang.. jgn masak terlalu lama nnt isi binatang2 tu keras... Last sekali masukan bawang besar. Garam dan gula kita xletak coz sos yg kita letak kat dalam ni dah cukup semua perasa..




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...