Pages

Sunday, 24 June 2012

Pulut Kuning & Rendang Ayam

Assalamualaikum wbt...salam ceria bt kengkawan kita semua..tgh hari ini kita nak tayang pulut kuning dengan rendang ayam..sempena adik haqeem cukup setahun(21/06/2012) aritu..masa besday dia aritu dia demam..skrang ni dah sihat..walaupun demam tp aktif sesangat..semoga adik haqeem diberikan  kesihatan yang baik dan menjadi anak yang soleh....Malas nak membebel banyak2 nnt karang boring plak...ni la pulut kuning yang kita buta semlm....: ) Selamat menjamu mata sumer..

 Pulut tu kita rendam dalam 3-4 jam..Kita letak asam keping sekeping dan kunyit yang fresh bukan kunyit serbuk tau..warna dia pun cantik bila guna kunyit fresh ni..Santan pekat kita masak terlebih dahulu dgn garam(petua supaya lambat basi dan tahan lama)..Kukus pulut terlebih dahulu, pastu angkat dan masukan santan..kemudian kukus utk kali kedua..

Yang ni plak rendang ayam..atas api tgh masak..kita start masak rendang ni dalam kul 11 pg.saper2 nak cuba blh la..ni dia resepi nyer..bahan dia : ayam 1 1/2(potong 12) , santan 300 gm,daun kunyit mayang halus, lengkuas, halia, serai kita guna 6 batang,bawang besar 4 labu,cili kering(suka ati nak banyak mana) ( yang kita boldkan ni semua bland), garam dan gula....Xyah tumis..sesetgh org suka tumis dlu..masak dia campur semua bahan kecuali daun kunyit, garam n gula..yg ni bila air nyer dah nak kering..betul tak ayat dia..
ni lah ruper bila dah siap..
sedap bila di makan bersama  :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...