Ni plak nak tayang menu tgh ari semlm..kita cuma masak lauk sup ikan n ambal belacan udang..tiap kali kita masak sup..apa2 sup mesti ada sambal ni..Mr.Hubby kita suka makan pedas..Sup kan xpedas so kena la wat sambal nyer...
Bahan untuk sup ikan merah...
Ikan merah
Bawang putih-ketuk & cincang
Halia- hiris halus
Kulit kayu manis
Bunga Lawang
Pelaga
Bunga Cengkih
Soohoon
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun sup@saderi
Untuk sambal belacan udang:-
Udang-Buang kulitnya
Cili hidup dan cili burung- bland
Belacan- bland bersama cili
Minyak utk masak sambal ini
Air asam jawa
Garam dan Gula secukup rasa..
Bendi Grg...
Bawang putih-ketuk & cincang
Bawang besar-mayang
ikan bilis-tumbuk
Sos tiram
Bendi
Kita xletak garam coz sos tiram dah ada perasa...
No comments:
Post a Comment