Pages

Tuesday, 23 July 2013

Kembali Berasap Dapurku Di sini....

Salam Ramadan..
Arini dah 15 ramadan 1434.. lagu raya pun dah berkumandang di corong-corong radio.. Biasalakan bila dah masuk 15 ari posa baru blh pasang lagu raya kat radio...

Jom layan pic menu berbuka yang xseberapa ni..


 Ayam percik dengan ikan percik.. Masak balik berbuka kat kg.. Kalau kat umah bnayak tingkat mana boleh nak  bakat guna arang ni...



 Apa yang bestnyer semua masak kat umah..Ikan siakap bakar sambal, sup cendawan,fruit salad dan roti john.  Alhamdulillah dah 15 ramadan, hanya sekali pergi PARAM.. Tu pun masa balik kg aritu..

Apa yg spesel nyer menu kat atas ini buat roti john sendiri.. Baru puas ati blh letak isi banyak2, kalau beli isinyer kureang la skit.

Bahan untuk inti cuma
1 keping daging cincang - guna cap Ramly
1 biji bawang holland - potong dadu
bawang putih- cincang
1 @ 2 sudu besar Serbuk Kurma
sedikit serbuk lada hitam
Minyak utk tumis
Secubit garam
3 sudu besar santan
Telur
Salad
Mayonis
Black pepper sauce- Cap Puteri

****************************************************************

Panaskan minyak, masukan bawang dan serbuk kurma, masak sehingga serbuk kurma betul2 masak.
Pastu masukan daging, masak sehingga daging empuk.. Masukan santan dan masak sehingga kering. jangan lupa masukan secubit garam dan serbuk lada hitam..
Bila dah settle semuanya blh la teruskan utk nest step..tampal kat roti..




 Sotong bakar kunyit dgn sambal.. Sambal lebih yang buat ikan bakar..Ni xtau menu yang ke berapa.. mana yang sempat jer snap..Huhuhuhuhu

 Menu: Pajeri terung, sotong bakar dengan ikan kembung grg,... Kuih cekmek molek beli, ada staff kat sini jual... karipap pun beli.. Beli yg frozen jer dengan kawan kat opis lama..

Pajeri terung....

Bahan2 nyer....

2 biji terung panjang- potong 2
2 sudu serbuk kari
1 biji bawang besar-mayang
2 biji bawang putih-mayang
7 cili kering-kisar
1/2 inci halia -mayang
4 rempah sekawan (kulit kayu manis,pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih)
2 sudu besar kerisik
Udang kering- tumbuk
Santan Secukupnya
Garam
Gula Melaka
Air Asam Jawa
Minyak utk menumis

***********************************************************

Tumis 4 sekawan dan bahan yang dimayang..Pastu masukan bahan yang dikisar, udang kering
dan serbuk kari..Bila dah naik minyak masukan santan.. Masukan gula melaka, garam, air asam jawa.. bila dah mendidih masukan terung dan kerisik.. Perlahakan api.. Masak sehingga kuah nyer pekat dan terung betul2 masak.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...