Ni kite nak tayang ayam percik yang kita buat ari sabtu aritu..utk juadah berbuka..
Ayam ni di rebus bersantan santan cair + bawang merah + serai + kunyit + garam(secukup rasa)...Jangan rebus terlalu masak coz nnt kita akan panggang.
Ni plak kuah percik..
Bahan:-
Santan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kering-kalau xmau letak pun takpa..jd percik warna putih
Serai- titik
Tepung jagung(utk memekatkan kuah)
Minyak utk tumis
Garam + Gula (secukup rasa)
-Bland bawang + halia + cili kering - Tumis
-Pastu masukan santan + serai.
-Kalau xpekat, masukan tepung jagung.
-Dan perasakan dengan garam dan gula.
Inilah hasil nyer...ayam percik dimakan bersama nasi kerabu..meme terbaek..
No comments:
Post a Comment