Pages

Sunday, 29 July 2012

Ayam Percik In da Houz

Assalamualaikum wbt...morning uols..harap2 sihat sumernyer..Arini dah masuk ari ke-10 kita berpuasa..Alhamdulillah...Camner dgn prepare utk ari raye korang..Dah fikir ker nak buat biskut berapa jenis @ dah tempah berapa jenis..kita tahun ni mcm tahun lepas gak, ada yg bt n beli..kerepek pun dah beli..Last week ari jumaat p serang Kerepek Fazz kat Banting...belum sampai kt kedai tu cuma nak beli kerepek bawang n ubi pedas jer, bila dah sampai sana mcm2 kita beli..sampai xmuat dalam boot kete Lieya Latif..terima kasih yer Lieya Latif...panjang la plak citer nyer...
Ni kite nak tayang ayam percik yang kita buat ari sabtu aritu..utk juadah berbuka..

Ayam ni di rebus bersantan santan cair + bawang merah + serai + kunyit + garam(secukup rasa)...Jangan rebus terlalu masak coz nnt kita akan panggang.


 Ni plak kuah percik..
Bahan:-
Santan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kering-kalau xmau letak pun takpa..jd percik warna putih
Serai- titik
Tepung jagung(utk memekatkan kuah)
Minyak utk tumis
Garam + Gula (secukup rasa)

-Bland bawang + halia + cili kering - Tumis
-Pastu masukan santan + serai.
-Kalau xpekat, masukan tepung jagung.
-Dan perasakan dengan garam dan gula.




 

Inilah hasil nyer...ayam percik dimakan bersama nasi kerabu..meme terbaek..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...