Tuesday, 18 September 2012

Ketupat Sutun....

Yang ni xmau nak bebel panjang..kita nak tayang terus ketupat sotong yang kita bt last week...teringin sangat nak makan..


 terlebih dahulu, cuci sotong yer ...

Bahan...
Sotong 
Beras pulut
Santan
Gula melaka- secukup rasa
Garam- secukup rasa
Lidi- nak cucuk mcm gambar kat atas..

- rendam beras pulut dgn santan selama 30 minit
- masukan beras tu ke dalam sotong..1/2 dari sotong dan cucuk dengan lidi..
- Cara masak.. Masukan santan dan sotong yg di isi pulut.Selalu kacau supaya santan tidak berketul. Bila nak mendidih masukan gula melaka dan garam..Jangan masuk gula melaka terlalu awal coz ia blh membantut pulut utk masak dgn sempuna..
- Bila dah gula melaka dah cair ..jangan lupa rase yer.. kalau xberapa nak manis masuk gula pasir..
* kalau ader lebihan pulut yang direndam dgn santan tu blh campur sekali masa nak masak sotong tu...






Popia Goreng Dengan Sos Istimewa

Assalamualaikum wbt....dah berabuk dah dapur kita..Iye la kan dah lama xmasuk dapur.. Bukan nyer apa, skarang ni mood nak masak ader sedikit kureng la... pas2 raya ni jd gini la pulak.. hantu malas menimpa diriku ini...
Arini baru ada sedikit mood rajin nak masuk n3, tu pun sedikit jer..xtaula bila mood rajin ader banyak...Kalau ader banyak rase nyer tiap2 ari masuk n3.. Huhuhuhu...
Ni kita nak mempersembahkan popia grg.. Ni resepi dari mama kita.. biasanyer  bt musim bulan posa..tahun ni dalam bln posa xbt..pas posa baru bt..



Bahan utk inti....

Sengkuang- diparut dan perah air nyer
carrot - diparut dan perah air nyer
kacang panjang @ kacang buncis - hiris halus2
tauhu- potong dadu
udang - potong kecil2
1 labu bawang besar- potong dadu (kecil)
1 ulas bawang putih- tumbuk @ cincang halus
* macam lauk-ikut suka hati nak letak apa2 pun..ayam cincang pun blh
garam
lada sulah

-Tumis bawang putih dan bawang besar..
-Masukkan udang @ ayam..bila dah masak masukkan sengkuang, carrot, kacang, tauhu.. Masak sehingga airnyer kering..
- Masukkan garam dan lada sulah - secukup rase..
-Inti ini blh simpan dalam peti ais..Bila nak mkn baru gulung dgn kulit popia..Makan panas2 lagi sedap.





 Inilah rupa bila dah digoreng..



  Ini sos yang dimakan dgn popia grg...

Bahan untuk sos

Cili kering - di grg terlebih dahulu dan bland.
Bawang goreng- bland
1 ulas Bawang putih - digrg dan bland
kismis- bland
Gula melaka- secukup rasa
Garam- secukup rasa
Air asam- secukup rasa
* semua bahan ni kita main agak jer..xtau nak anggar, coz masa buat xtimbang pun.. :)

- Masak semua bahan yang dibland.
- Bila nak kering masukan gula melaka, garam air asam secukup rasa..
- Masak sehingga pekat dan berkilat..





* SELAMAT MENCUBA *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...