Thursday, 19 June 2014

Biskut marie cheese meleleh2


Assalamualaikum wbt.... 

Arini nak share resepi paling senang dan simple.. Bila makan ianya cair dimulut gitu.. Bikut marie cheese meleleh2..


 

 Bahan-

750gm cream cheese
3/4 tin susu pekat
1 cawan susu cair
1 bungkus biskut marie ( xkisah perisa apa)
sedikit lemon (kita letak jus limau kasturi lebih kurang 2 camt , kat umah stok lemon dah abis)
Nestum - utk tabus antara lapisan ke lapisan
Fresh milk- utk celup biskut..


Cara-

Pukul cream cheese hingga kembang, kemudian masukan susu pekat dan cair. Selepas itu masukan jus lemon @  limau kasturi.
Panaskan fresh milk. kemudian celup biskut da susun dalam loyang atau sebarang bekas la.. Macam kita buat dlm bekas tupperware senang nak simpan nak tutup.
Bila susun satu baris, letak aduanan cream cheese tu pastu tabur nestum..Ulang sampai abis cream cheese tu.  Utk 1 bungkus biskut dpt 3 bekas.. 2 bekas kecil 1 bekas besar.. Buat 3 layer biskut jer. 
Bila dah siap jangan lupa simpan dalam peti ais.. Sedap mkn sejuk2..




Ayam masak merah ala mamak


Assalamulaikum wbt....

Salam Jumaat semua....

Arini xmo cakap banyak.. Fikir esok nak cuti,  fikir nak bawak besday boy pergi jalan.. Sibuk dok bgtau maknyer nak pegang rabbit.. Esok kita tunggu dan lihat ke mana kita yer anak2..

Ok nak tayang apa yg kita masak arini.. Ayam masak merah ala mamak gitu... Sambal kita masak sebelum tdo mlm tadi.. pagi ini baru goreng ayam n campak jer dalam kuali sambal..

 


Bahan

1 labu bawang holland-mayang kasar
1 labu bawang besar- bland
2 ulas bawang putih- bland
1 inci halia- bland
2 senduk cili kering bland( kalau xmau pedas kurang kan cili kering)
1 camt teh serbuk kari
2 tangkai daun kari
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Ayam - grg terlidih dahulu
minyak utk menumis


Tumis bawang holland.. bila bawang dah kekuningan masuk cili kering.. bila cili kering agak2 dah garing masukan bahan yg dilbland dan serbuk kari.. Masak sehingga naik minyak dan masukan daun kari, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.. Last sekali masukan ayam yang dah digrg...

 




Bekal anak2 g umah pengasuh... Roti dgn peanut coklat.. Bekal maknyer lupa nak snap..

Monday, 16 June 2014

Mee Kuah Black Pepper


Assalamualaikum wbt....


Lama tak bersiaran kat sini... Xde la busy mana pung dengan keje, mood xberapa nak ada...
Arini pukul 5 dah bgn, meme tiap-tiap ari bgn kul 5 pung untuk masak kecuali weekend la lewat skit.. Masak bekal untuk anak2 dengan utk diri sendiri... Semlm dengan arini xyah g umah pengasuh, pengasuh on leave so sebbaik papa nyer keje mlm blh la jaga budak 2 org tu.. Semlm masak kari ayam jer dengan nasi putih.. Suka pulak anak2 dgn kari ayam tu, risau la jugak kot2 xmkn kan.. Humaira (nama manja Kakak) siap puji mama dia masak sedap.. Kakak suka kari ayam xpedas pung.. Tp ada gak rasa pedas skit2, blh tahan la tu kot makan pedas..

Arini pulak masak Mee kuah, permintaan kakak jugak.. On d way balik dari opis budak2 ni datang jemput mama nyer.. Saje2 tanya kakak nak mkn apa mee ke bihun.. Jawapan dia mee la.. Saje sakat kakak, kita buat bihun , xnak kakak nak mkn mee sup. Permintaan anak2 kene la buat lagipun org tgh nk membesar bagai johan skrang ni..


Mee rebus in d making kul 5 pagi

 Bahan-bahan sesangat la simple....

 3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
Sayur sawi- beli kat pasar tani ( motif cite kat pasar tani coz skrang ada pasar tani kat Kompleks E tiap2 ari senin) senanag ibu2 nak beli barang dapur skrang ini.
Daging
Fish ball 1 paket
1 @ 2 sudu camt black pepper ( kalau suka banyak blh xtrakan lg)
garam secukup rasa
minyak utk menumis.
Mee kuning- celur
Air

Caranyer pun senang

Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.. Pastu masukan daging masak dan air. Masak hingga empuk. Bila daging dah empuk masuk fish ball, sayur, black pepper , dan garam.. Siap dan blh di makan dengan mee atau seangkatan dengannya.



Kalau nak pedas buat cili potong.. Cili, kicap dan limau kasturi..


Bila buat mee kuah mesti teringat kat arwah ma... Arwah ma selalu buat mee kuah ni.. Rindu sangat kat arwah ma... AL-FATIHAH utk arwah ma dgn arwah ayah...

Ni hasil pagi ni jugak Ikan patin masak tempoyak utk bekal tgh hari ...


 
 Nasi putih,ikan patin masak tempoyak, ulam raja dgn budu.. Biaso la kalau ore klate gak kalu xdok budu xsoh.... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...