Wednesday, 28 August 2013

Family Gathering 2 Syawal

 Tiap-tiap tahun, 2 Syawal family belah Perak akan buat family gathering... Menu utk tahun ni MIL masak mee rebus, sate, utk dessert buat puding.. Tapi sayang xsempat nak snap gambaq menu, sibuk melayan tetamu... Yang sempat snap gambar hadiah lucky draw.. Ni tahun ketiga kitaorg buat lucky draw.. Alhamdulillah tahun lucky coz dapat grand prize... Dapat jam swatch disponsor oleh BIL..

Antara hadiah yang disponsor oleh sedara... hadiah sponor kita xnampak, lupa nak snap sebelum ni.. Kita bagi bekas tupperware yang diisi dgn homemade biskut raya...

 Muka teruja dapat grand prize... Ingat tahun ni xdpt coz tinggal yang ni jer atas meja.. Tahun-tahun sebelumnya dapat.. Xpa redha kalau xdpt tahun.. Rupa2 nya nak dpt yang mahal.. Alhamdulillah rezeki kan.. Boleh la sepasang dgn hubby coz dia pun dpt jugak,BIL bagi hadiah utk abg2 nyer coz dia dapat emas masa SUKMA tempoh hari dalam sukan Rowing wakil Terengganu.

Ragam haqeem bila dapat atanan.. 2 Syawal beraya dgn mata bengkak.. Tetiba bangun pagi sebelah mata bengkak, Xtau kene geget dgn nantang apa..

Posing 1 Syawal

Assalamualaikum wbt.....

Semangat pagi khamis... baru nak up  gambar raya, org lain dah lama dah masukan. dah nak basi pun, kita baru terhegeh2 nak masukan... nak wat camner mood nak mengedate xdtg menghasut dlm tubuh ni... meh ler layan gambaq kami sekeluarga yang entah apa2 ni...



Anak teruna xmau turun dari beskal.. so kene ambik gambaq mcm ni ler...Muka kakak macam xpuas hati jer.... Ishh ada gambar tokwan diorg plak kat belakang nunn jauh disana.. :)

******loving couple*****


Pengerat kasih sayang kami... papa mama sayang kamu


Jadi anak yang solehah yer Kakak

Susah betul nak ambik gambar dengan si Haqeem ni.. Kakak ok jer...



********************LOVE**********************








Sunday, 4 August 2013

Biskut Coklat Chip Famous Amos



Salam Senin.....

Hanya tinggal 2 hari kita berpuasa.. InsyaAllah khamis kiter rayer la ye... Hati ni dah xsabar nak choti n balik kampung.. Tahun ni raya kat perak dlu, pastu balik ke Kelantan.. Balik tetap balik kedua2 negeri , tgk cuti papa budak2 ni.. Sepatutnyer balik Kelantan dlu tahun ni, baru Perak nak mcm mana kan papa nyer kene keje.. Kebetulan la pulak cuti pada hari raya kalau tak raya kat umah Pak Najib gamaknyer... Cuti 2 hari sambung plak keje dari ari ahad sampai selasa.. pastu baru la choti panjang.. masa choti panjang ni la balik Kelantan.... Dalam otak ni dah fikir nak mkn apa bila balik Kelantan nnt..,... Feeling excited...huhuhuhu


Ni aktiviti hujung minggu, apa lg wat sekut la... anak dara sibuk tanya, mama xbuat cookies ker.. risau benor mama dia wat cookies.. Bila dah mama dia start wat cookies ni.. datang nak menolong, blh la harap jugak anak dara sorang ni, tp mama xbg la nnt bila anak dara nak tolong anak teruna pun sibuk jgk nak menolongnyer... Last2 mama nyer srh tolong tgk jer la..

Resepi coklat chip ambik kat blog kak yatie.. terima kasih kak coz kongsi resepi.. yatiememories ..Sedap, ranggup dan berbaloi la bila buat..


Bahan

1 cawan gula kastor/halus - guna 1/2 cwn je
1 cawan gula perang  
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telur
1 sudu besar susu segar
4 cawan tepung gandum
secubit garam
1 sudu kecil cream of tatar
1 sudu kecil baking soda
1/2 cawan walnut cincang- guna badam cincang
2 cawan semisweet chocolate chip - Xde stok , guan coklat chip yg biasa jer
1 sudu kecil esen vanila 

************************************************************
  • Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.Yatie gaul guna whisk je.
  • Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
  • Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
  • Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
  • Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...