Thursday, 17 April 2014

Bukan rezeki untuk ku....

Assalamualaikum wbt..... 


Arini baru kesempatan nak bercerita naper aku dapat MC 2 minggu.. Sibuk skit uruskan kerja yang tertangguh 2 minggu aritu... Masuk jer kerja ade je la menda yang nak kene buat kan

Ni la kisah nyer... Pada mulanya aku ingat aku period masa tu sebab aku dah biasa period lama2 ni..Paling lama 15 hari.. tp yang ni lebih dari 15 hari..aku xpuas hati so pergi la jumpa doctor kat opis utk ambik refer letter utk g hospital..Sebelum aku pergi ke hospital doctor tu syorkan buat UPT.. Nasib baik la watson dekat dgn opis. 1st check UPT +ve, aku mcm xpercaya coz darah masih lg kluar... pergi beli lagi sekali utk 2nd dan +ve jugak.....

Petang tu jugak aku pergi ke hospital untuk check lebih detail... Masa nak g hospital , diorg bg tarikh app 16.4 utk jumpa dgn doctor pakar..Ishhh mcm lambat bebenar nak jumpa dgn specialist nyer... So aku ckp la dgn misi kat situ problem  aku.. Sebbaik baik ada sorg doctor yang nak check aku.. Apa lagi scan perut, tak nampak apa2 pun.. scan dari bawah pun xnampak apa2 jugak.. dan buat lagi test UPT kat hospital kot2 yang aku guna tu expired , dan result nye masih +ve.. Nak lebih pasti lagi aku kene ambik darah utk BHCG (yg ni utk test hormon).. Result nyer nak kene tunggu 3 hari coz nak kene ambik darah lg sekali utk kompom pregnant.. Kalau result nyer 2 kali ganda memang kompom pregnant la... 

1 result 700,  masa yang 2nd result 890.. naik nyer tak banyak sangat.. masa yg 2nd tu pun aku scan jugak tapi xnampak jugak.. Doctor suruh aku ambik darah kali ke 3, masa kali ke 3 tu result nyer naik tinggi, xsilap aku 1100 mcm tu.. Lepas aku balik dari appointment yang ke 3 tu dalam tgh hari la doctor dari hospital putrajaya kol srh masuk wad segera coz dah suspect aku ni Ectopic Pregnancy ( mengandung luar rahim)..Dia suruh  aku check in aritu jugak tapi aku minta postponed keesokan arininyer.. 

Bermula kehidupan aku kat Hospital Putrajaya sebelum di operate .. Sepatutnya aku kene operate kul 3 ptg coz kene pose 6 jam.. nak wat camner  sebelum g spital mkn dlukan.. doctor tu pun xcakap kene pose.. Tunggu punyer tunggu kul 9 mlm baru masuk bilik OT


Ni kali kedua la aku masuk bilik OT. Sebelum ni masuk bilik OT kat Spital Kuala Lumpur, ni kat spital Putrajaya plak. Kes lain2.. Yg 1st time tu wat DnC, yg plak plak wat laparoskopi.. Tapi yang kedua2 nyer bius 1 badan..

menunggu nak masuk bilik OT




Ni la kaedah laparoskopi
Aku check in kat spital hospital 4 hari 3 mlm.. Sepatutnya hari ke 3 dah blh discaj tp disebabkan aku kene ambik antibiotik so kene lah stay 1 hari lg..

ni la embrio yang dikeluarkan. Usia kandungan aku 2 bulan dah..

Terima kasih kawan2 yang datang melawat aku masa kat spital dan staff  Wad 2B yang banyak membantu. 


Monday, 7 April 2014

Masak Lemak Jeruk Maman




Assalamualaikum wbt......

Pagi2 dah kongsi resepi kat sini....Arini aku nak kongsi resepi masak lemak jeruk maman... Biasa aku makan macam tu jer dengan nasi, xtau plak blh masak lemak.. Entah tahun bila aku tak ingat,masa tu MIL aku ada kat umah.. kebetulan baru balik dr klantan  aku beli la jeruk maman ni. Biasa la kan kalau balik kg semua benda yang ada kat kg semua nak angkut..hahahahaha aku la tu.. Macam kat Putrajaya xde.. Ada aku kisah...

Jenis aku ni kalau MIL nak datang mesti beli stok lauk banyak kat umah.. Senang dia nak masak time aku p kerja..Xyah susah nak g beli bagai.. So..... kebetulan jeruk maman ni ada kat umah, MIL yang masak lemak ini..dan ni salah satu feberet MIL.  Mcm biasa la bila MIL ada kat umah makan apa yg dia masak je la. Time  keje jer aku makan MIL yang masak.. Bila cuti aku yang masak.


Jeruk Maman

Bahan utk masak lemak 

Jeruk maman 1 plastik- buang air dia
Udang 
Terung - ikut nak letak atau tidak
*bawang merah
*cili api- ikut suka nak letak banyak mana
*1/2 inci kunyit hidup atau pun blh letak kunyit serbuk.
 santan 
garam secukup rasa

Yang * itu bland.. pastu campurkan semua bahan.. Masak sehingga mendidih.. Masukan garam secukup rasa.


Udang, terung, jeruk maman...







Friday, 4 April 2014

Cucur Labu vs Cekodok Pisang



Assalamualaikum.....

Ni diaa kuih untuk minum petang.. Cucur labu dengan cekodok pisang.. Kalau korang xde idea  nak masak kuih utk petang ni blh la cuba resepi nyer...




Cucuq Labu





Bahan untuk cucur labu....

1/2 biji labu (sederhana besar) - rebus @ kukus dan lecek
5 @ 6 camt gula
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung gandum...

- Campur semua bahan kecuali tepung... Kemudian masukan tepung sedikit demi sedikit ,, Adunannya jangan terlalu lembik atau keras, Bak kata iwan emalina yang sedang2 saja.....




Celodok Pisang

Bahan untuk cekodok pisang....

Pisang yang sesuai utk buat cekodok- dalam 7 @ 8 biji pisang 
1 camt soda bikarbonat
5 @ 6 camt gula
7 @ 8 sudu besar tepung gandum 

- Lecek pisang 
-Pastu masukan gula dan soda bikarbonat- gaul sebati
- Kemudian masuk tepung gandum secukupnya..Jangan terlalu lembik sangat adunan tu.
- Rehat selama 1 jam atau lebih.
* Yang aku buat ini, aku rehatkan selama 2 jam dan amat berpuas hati dengan hasil nya... Garing diluar, gebuss di dalam.. memang superbbbb ( puji diri sendiri la pulak)..




Thursday, 3 April 2014

Daging Pekasam


Assalamualaikum wbt.....

Salam Jumaat semua.. rasa mcm dah lama tak bukak blog.. meme yer pun.. ari rabu  baru masuk opis, Doktor bagi aku MC 2 minggu.. Nak tahu knapa dapat MC 2 minggu, tunggu la nnt aku cite...

Arini nak cite pasal daging pekasam.. Alkisah nyer member kat opis ni dok citer pasal daging pekasam ni... mula2 xcaya ada ke daging pekasam ni...Biasa dgr ikan pekasam jer.. Memang ada tapi kat Kedah jer daging pekasam ni.. 

Kebetulan kakak ipar yg duduk Kedah tu nak balik kampung so apa lagi suruh dia carikan la.. Dapatla merasa mkn daging pekasam.. Tp fe'el aku ni pelik skit, bila dah beli lambat skit nak masak..Barang dah adakan bila2 blh masak ...So Simpan la dalam freezer..Baru 3 minggu lepas baru masak daging ni.. Sedap sangat...


Packing mcm ni la yang aku beli..

Aku masak simple saje ..

Panaskan minyak, pastu masukan daging ni.. Bila dah agak2 dah garing dan masak masukan bawang dan cili api....


 

* daging pekasam ni pun ada org jual online
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...