Sunday, 16 December 2012

Lempeng Pisang....


 Minum Petang bersama lempeng pisang.... Pisang yang disponsor oleh pengasuh si kenik2..

 Bahan-bahan :-
Pisang - dilenyek.
Kelapa parut putih + secubit garam.
Gula secukup rasa.
Daun pisang - untuk dialas masa masak.

Cara:-
Pisang dilenyek. dan masukan kelapa parut dan gula..
Bakar dalam kuali leper.

 





Kuih keria a.k.a badok... cek mek molek

Assalamualaikum wbt...selamat pg... mcm dah lama sangat tak jenguk blog ni.. sebbaik habuk tak berapa nak tebal lg... huhuhuhu 2 minggu lagi dah nak masuk 2013.. Cepat sunggoh maso berlalu dan umor pung akan bertukar angka.. bila umur semakin meningkat ni gak,teringat la zame kanak2 riang dlu, zame tadika, zame sekoloh rendah, menengah... Memori daun pise la plak.... Dahla Jah, xyah nak bebel bnyak2.. buang karen jer... So, ni nak tayang kuih badok dgn cek mek molek..kalau kat klate ore panggil kuih badok..nama lain kuih ni kuih keria la... Ubi stelo a.k.a keledek lamo doh beli, tp dok bertapa kat dapo.. xtau bila nok jd kuih nyer..mood xsampai lg..Minggu ni baru teringin nk bt kuih nyer.. sebbaik molek lg, kalu dok gak mendarat  ke tong sampah la....

 Ubi keledek yang dikukus..Kalu nak rebus pun ok..Biasa kita kukus jer..

 Ubi yang sudah dilenyek dan digaul dgn tepung. Jangan letak terlalu banyak tepung nnt kuih rase tepung jer, xrasa ubi...


Ada mcm rupa kuih cekmek molek dok... Ada la skit2 kot...Kuih cekmek letak gula di dalam n goreng..Kuih keria letak gula diluar... Cara nak bt gula tu, masak gula+ sedikit air sehingga cair..Tutup api.. Agak2 gula mcm nak sejuk skit gaul la kuih tu dlm kuali masak gula tersebut.. Kuih tu kene la grg dulu baru blh gaul gula.. :)




---------** jumaat ni p bukit gambang.. team building**-------- 

Thursday, 15 November 2012

Masak Lemak Ikan Kembung dan Peria masak sambal...










Assalamualaikum .... Salam Jumaat..Baru jer cuti esok cuti lagi... Minggu ni minggu paling best la, masuk opis 3 ari jer bag yang xambik choti... Kita ambik choti ari rabu jer coz jaga my kenik2, pengasuh nyer balik kampung.... Bagi yang cuti banyak terus ambik cuti 3 hari dapat cuti seminggu..Syok woo... Tp kita xbanyak cuti so dok diam2...
So, ............  apa lagi yang nak citer ek, rase nyer xder menarik pun yang nak dikongsi....Choti dok umah xde nak pergi mana2.. Papa kenik2 kerja..Terperap la kami 3 beranak kat umah.. :)..  Melayan tv ( dr pagi hingga ke petang baby tv dgn disney channel untuk kenik2) dan baca novel (mama dier)....
Jangan nak bebel panjang2 la iqa hoii.. Dah cukup2... Meh kita tgk menu yang xseberapa ni... Masak  Lemak Ikan Kembung dgn Peria masak sambal..
  

Inilah dia Masak Lemak a.k.a gulai ike
 Ni la bahan yang digunakan untuk gulai ikan :-
Ikan kembung
Santan
Cili padi- kalau nak pedas letak banyak, mcm kat umah ada budak kecik so cili letak sebijik..
Bawang merah
kunyit hidup @ serbuk
sepatutnyer letak lengkuas, tp lengkuas dah kecut so xde la lengkuas nyer..
asam keping
Garam secukup rase..
Gula secubit( untuk menggantikan pak aji)
...Blender bawang, cili, kunyit hidup...
Campur semua bahan kecuali ikan..sentiasa kacau supaya santan tak naik minya @ berketul2..
Bila dah mendidih masuk ikan.


Peria katak yang begitu sedap..rasa lemak2 gitu..
Korang pernah makan tak peria katak.. Rasa mcm dgn peria biasa tu.. tp yg ni lg sedap utk tekak ni la.. tp xtau la tekak korang kan.. Dlu ada la sekali mkn peria , disebabkan dia rasa pahit trus xmkn, tp skrang ni blh mkn mentah2 wat ulam mkn dgn nasi.. Meme terbaikk lah.. Yang pahit tu la ubat.. :)

Utk resepi masak peria ni bahan nyer cuma
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
Cili kering -ikut suka nak letak banyak mana
Belacan sikit
**** Semua bahan diatas bland
3 biji peria katak - potong nipis dan ramas dengan garam
Udang
1 biji telur
Garam dan gula- secukup rasa
air asam jawa- secukup rasa

*** Tumis bahan yang dibland sehingga betul2 masak.
       Bila cili dah masak, masuk kan sedikit air asam jawa. dan seterus nyer masuk telur.
       Pastu masukan udang..bila udang dah nak masak masukan peria, garam dan gula ..

 Ni cara kita masak la... Kalau nak cuba sila lah...
     


SELAMAT MENCUBA SEMUA
PEACE YO!







Monday, 12 November 2012

Creamer Spagethi.... Hasil Permintaan Humaira

Inilah hasil permintaan humaira a.k.a kakak... Mama nyer baru jer nak baring2 betulkan urat....Tetiba jer disergah..
humaira  :  mama mama..kakak nak ni..
mama     :  nak apa kakak...
humaira  :  kakak nak ni..(jari tunjuk kat tv, masa tu tgh tgk baby tv(baby chef) tgh wat spagethi)
mama     : oooo nak spagethi rupanyer...
humaiara : kakak nak spagheti ( sebut spagethi dgn loghat dia la )..
mama     : (mood penat)... nak taknak kena masak gak.. kesian pulak..


 Bahan2 yang sangat simple..sentiasa ada stok kat umah..nak bt bolognese xde bahan, so jd lah ni...


Spagheti- direbud terlebih dahulu
Fresh Milk- xkisah brand aper2 pun ....(kalau mcm kat umah sentiasa ada stok dutch lady)
Mix herbs- brand McCormick
Udang
Bayam cincang
Bawang putih- dicincang
sedikit minyak
Garam secukup rasa

First sekali panaskan minyak dan tumis bawang putih..
Pastu masukan mix herbs..
Bila dah naik wangi, masukan udang dan susu..
agak2 udang nak masak masuk garam dan spagethi..
Kacau sehingga sebati... dan blh makan...






Masak xsiap lagi, kakak dah mintak.... xsabar2 nak makan.... bila dah settle masak hidang utk depa 2 orang..1 mangkuk utk kakak dan 1 mangkuk utk adik .. banyak jgk kakak mkn.. berbaloi mama masak utk kakak... siap tambah lagi.. senang hati tgk anak2 mkn..

Humaira : mama, kakak dah kenyang dah..
Mama    : dah kenyang dah.. mama nak makan plak..( bila mama tgh makan, kakak srh suap plak)
Humaira : mama, kakak nak agi.. mama suap ...
Mama    : aikss td kata dah kenyang, ni srh mama suap plak..
Humaira : (menyengih jer bila ckp mcm tu)

Kerabu Kulit Rambai

Pernah tak korang dengar kerabu kulit rambai..mesti tak pernah kan..mesti pelik  okh...Biasa makan buah jer kan.. Sebenarnyer kulit dia pun blh mkn..sedap bila wat kerabu.. rase dia masam2 gtu..Buat ratah mcm tu jer..sedapppp...
 Last sekali makan kerabu ni masa sekolah menengah..Tingkatan berapa tu xingat..coz dah lama sangat.... Arwah ma yg bt masa, skrang nak mkn pandai2 la masak sendiri.. Masa dlu2 yang amat malas nyer nak masak, apatah lg nak tolong ma masak.. Tau makan jer.. Tp skrang Alhamdulillah rajin bab masak- memasak ni.. Kalau xingat resepi arwah ma masak dlu2, kol jer che dah tanya resepi.... :)

Inilah rupa kerabu kulit rambai





Bahan2...

Kulit rambai- dipotong dan diramas dgn garam..pastu bilas dgn air
Santan
Kerisik
bawang merah
1 ekor ikan rebus
lada hitam- ditumbuk halus
garam secukup rasa

Tumbuk bawang merah..pastu masukan isi ikan- tumbuk
Masuk santan + bawang+ ikan rebus - masak atas api sederhana
Masukan  kerisik, garam
dan last sekali masukan kulit rambai. Masak sehingga mendidih..

Selamat Mencuba...Sedap Senghoti............ :)


Sunday, 11 November 2012

Lepat Pisang...

Assalamualaikum semua.....Arini baru ada kesempatan nak menjenguk dapurku berasap..rasa2 dah sebulan lebih xmasuk cni..dan dah lama la xberasap...sibuk, baru je nak bukak, korje pun datang..Pastu sibuk dengan bengkel .. so tertangguh le sampai arini....
Menu untuk dapurku berasap arini lepat pisang... buat sendiri lagi puas hati dr beli kat kedai..bt sendiri pisang lebih, kalu beli tepung je yg lebih...... so ni lah bahan nyer.....

Pisang - dilenyek
Tepung gandum- agak2 jer
Gula
Kelapa parut
garam- utk letak dlm kelapa parut
daun pisang..




kelapa parut, letak sedikit garam untuk dijdkan inti

Pisang yang dah dilenyek dan dicampurkan dgn tepung dan gula



Dikukus sehingga masak...

Ni lah rupa bila dah masak...

Tuesday, 2 October 2012

Kek Coklat Moist

Assalamualaikum wbt... N gud morning...Apa kabar uols semua?..Arini baru nk berblog...Weekend aritu terrrajin nak buat kek cekelat ni...Bahan2 dah lama beli...Mood rajin tu xsampai2...Bila dah ader tu ni la hasil nyer..

Bahan-bahan:

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko                   - ayak bersama
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder

Bahan B
1 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan susu cair
1 cawan air + 1 sudu teh nescafe
2 @ 1 3/4 cawan gula
2 biji telur size AA ( kalau telur size A @ B = 3 biji)

Cara nya sonang saja... Campur semua bahan B. Kacau sebati dan masukan bahan A..
Kukus sehingga masak..
Yang kita buat ni guna loyang kecil so dapat 2 biji la..


 Yang ni belum dikukus lg

Rupa bila dah masak....



 Bila dah ditoping..tgh2 tu kita letak jem blueberry dan cheese...Rupa nampak buruk la skit tapi rase xseburuk rupa... Sepatut nye jadi 2 kek.. disebabkan bahan utk toping xberapa nak cukup so dari 2 biji jadi sebiji...







Tuesday, 18 September 2012

Ketupat Sutun....

Yang ni xmau nak bebel panjang..kita nak tayang terus ketupat sotong yang kita bt last week...teringin sangat nak makan..


 terlebih dahulu, cuci sotong yer ...

Bahan...
Sotong 
Beras pulut
Santan
Gula melaka- secukup rasa
Garam- secukup rasa
Lidi- nak cucuk mcm gambar kat atas..

- rendam beras pulut dgn santan selama 30 minit
- masukan beras tu ke dalam sotong..1/2 dari sotong dan cucuk dengan lidi..
- Cara masak.. Masukan santan dan sotong yg di isi pulut.Selalu kacau supaya santan tidak berketul. Bila nak mendidih masukan gula melaka dan garam..Jangan masuk gula melaka terlalu awal coz ia blh membantut pulut utk masak dgn sempuna..
- Bila dah gula melaka dah cair ..jangan lupa rase yer.. kalau xberapa nak manis masuk gula pasir..
* kalau ader lebihan pulut yang direndam dgn santan tu blh campur sekali masa nak masak sotong tu...






Popia Goreng Dengan Sos Istimewa

Assalamualaikum wbt....dah berabuk dah dapur kita..Iye la kan dah lama xmasuk dapur.. Bukan nyer apa, skarang ni mood nak masak ader sedikit kureng la... pas2 raya ni jd gini la pulak.. hantu malas menimpa diriku ini...
Arini baru ada sedikit mood rajin nak masuk n3, tu pun sedikit jer..xtaula bila mood rajin ader banyak...Kalau ader banyak rase nyer tiap2 ari masuk n3.. Huhuhuhu...
Ni kita nak mempersembahkan popia grg.. Ni resepi dari mama kita.. biasanyer  bt musim bulan posa..tahun ni dalam bln posa xbt..pas posa baru bt..



Bahan utk inti....

Sengkuang- diparut dan perah air nyer
carrot - diparut dan perah air nyer
kacang panjang @ kacang buncis - hiris halus2
tauhu- potong dadu
udang - potong kecil2
1 labu bawang besar- potong dadu (kecil)
1 ulas bawang putih- tumbuk @ cincang halus
* macam lauk-ikut suka hati nak letak apa2 pun..ayam cincang pun blh
garam
lada sulah

-Tumis bawang putih dan bawang besar..
-Masukkan udang @ ayam..bila dah masak masukkan sengkuang, carrot, kacang, tauhu.. Masak sehingga airnyer kering..
- Masukkan garam dan lada sulah - secukup rase..
-Inti ini blh simpan dalam peti ais..Bila nak mkn baru gulung dgn kulit popia..Makan panas2 lagi sedap.





 Inilah rupa bila dah digoreng..



  Ini sos yang dimakan dgn popia grg...

Bahan untuk sos

Cili kering - di grg terlebih dahulu dan bland.
Bawang goreng- bland
1 ulas Bawang putih - digrg dan bland
kismis- bland
Gula melaka- secukup rasa
Garam- secukup rasa
Air asam- secukup rasa
* semua bahan ni kita main agak jer..xtau nak anggar, coz masa buat xtimbang pun.. :)

- Masak semua bahan yang dibland.
- Bila nak kering masukan gula melaka, garam air asam secukup rasa..
- Masak sehingga pekat dan berkilat..





* SELAMAT MENCUBA *

Wednesday, 29 August 2012

Nasi Dagang

Assalamualaikum wbt....rase nyer dah 2 minggu dah mengedate blog ni...dah berabuk dah sikit2 ni...lap dgn bulu ayam ok la okh.. :) 6 Syawal aritu sempat la buat nasi dagang...buat kt kg..dah lama sangat xmakan nyer..sebelum2 ni ada gak mkn, tp yg beli so banyak la rase kureng nyer..nasi termasin la, kuah masin la..bt sendiri puas hati sikit..puas makan....mcm la sedap tp meme sedap pung(mood :perasaan sendiri)...


Kuah ikan tongkol.....
3 ekor Ikan tongkol lembut - direbus dgn asam keping dan garam ( 1 ekor besar dan 2 ekor kecik)
Santan - rm 3.00
Serbuk kari - 3 sudu besar
Cili kering- bland ( kalau nak pedas letak banyak)
10 biji bawang merah( separuh dimayang dan separuh lagi ditumbuk)
6 biji Bawang putih  (     "              )
Halia                       (     "              )
Asam Jawa
Daun kari
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Cili hidup
* campurkan serbuk kari dgn bahan yg ditumbuk dan

*Biasa kuah ikan ni kita akan malam ,kalu nak mkn besok, coz nak bagi rase ikan dan kuah tu sebati.
 Tumis bawang & halia yang dimayang, bila agak layu masukan serbuk kari. Masak hingga naik minyak..
Lepas tu masukan daun kari..Bila kari tu dah betul2 masak, masukan santan..Dan lepas tu masukan ikan tongkol yang direbus dan air asam jawa, perlahankan api..masukan garam dan gula..masak sehingga naik minyak.. @_@



Nasi dagang ..
2 kilo beras nasi dagang- * rendam 1 malam
10 biji bawang merah ( mayang halus)
5 biji bawang putih ( mayang halus)
Halia (mayang halus)
2 sudu teh biji halba
Santan-RM 3 ( Santan pekat & santan cair)
Garam dan gula

Kukus beras nasi dagang lebih kurang 15 - 20 minit -
Angkat dan gaul dengan santan cair(sambail curah sambil gaul)
Dan kukus semula lebih kurang sama mcm sebelumnyer.
Angakat dan gaul pula dengan santan pekat yang dicampur dgn bawang,halia,halba,garam dan gula..
Dan kukus semula.bila beras tu agak2 lembut blh la angkat- jgn sampai pecah perut,nnt xsedap...sesetgh org tak kukus semula...
( Ada org buat 2 kali kukus, mcm kita buat 3 kali kukus, ikut citarasa masing2)




Acar menta....
Timun batang- buang biji dan potong panjang2
Carrot-potong panjang
Nenas-
bawang besar- mayang
cili hidup- hiris nipis2
Garam
Gula
Cuka - xmau letak pun xpa, sesetgh org xblh mkan cuka..





Tuesday, 14 August 2012

Biskut Krim Keju

Assalamualaikum wbt...Mesti sekarang ni dah mood raye..betul tak..Sekejep jer masa berlalu , pejam celik pejam celik dah 26 hari kita puasa. tinggal 3 hari lg..Terasa mcm sedih sangat ramadhan dah nak abis..Adakah kita sempat utk sambut Ramdhan tahun depan??? Hanya Allah Taala je tahu perjalanan hidup kita........Mudah2an sempat utk tahun depan.Amiin.

So, arini cuma kita nak tayang biskut krim keju..biskut ni kita masa weekend ritu. Malam td baru kita hias2 kan biskut ni dgn cokelat dan rainbow ball...Yang tabur2 tu anak dara kita yg buat..kecik2 dah rajin..Harap bila besar pun sama rajin..

Bahan2 :

150 gm butter
60 gm keju
120 gm gula iasing @ gula kastor yg halus
220 gm tepung gandum
60 gn tepung jagung
1 camt baking powder
2 biji kuning telur
Esen vanila
1 1/2 camb serbuk koko

Putar butter + keju + gula - kembang
Masukan telur + esen- putar
Masukan tepung (tpg gandum+jagung+baking powder = ayak bersama)
Bahagikan kepada 2 bahagian.
1 bahagian letak serbuk koko..
Masukan dlm peti ais 30 minit.
bentukan dgn cara tersendiri..
Yang kita buat ni cara org malas.. :)
Bakar selama 20-25 minit ,suhu 160'c



sebelum dan selepas.


Sunday, 12 August 2012

Mini Kek Permaisuri....

Sapa2 yang ambik Ekonomi Rumah Tangga (ERT) mesti ingat lg kek ni...Kita blaja buat kek masa Tingkatan 3... Ingat tak korang....Kalu dulu kita buat guna paper cup yang besar..Yang ni kita dlm paper cup kecik2 jer..Senang nak isi dlm balang...:)

Bahan dia nyer

60gm butter
60 gm tepung gandum
45gm gula
1 biji telur(AA)
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanilla(yg ni kita letak kordial oren)
30gm Mixfruit.(kita letak kismis coz kt umah ader yg ni jer)
Mengikuta adunan ni sikit jer dapat....Adunan ni kita buat X5..







Biskut Coklat Chip

Tayang biskut lagi...Yang ni plak biskut coklat chip..

Bahan2 nyer
250gm butter(kita guna Anchor)
150gm gula perang
150gm gula halus
3 biji kuning telur
300gm tepung gandum
2camb serbuk koko
3camt baking powder
2camt serbuk bikarbonat
100gm badam cincang(yg kita xtimbang pung ,suka hati nak letak banyak mana pun)
100gm coklat chip(yg kita xtimbang pung ,suka hati nak letak banyak mana pun)
Esen vanila
cornflakes(dlm resepi xletak,kita pandai2 letak)

Putar butter dgn gula- kembang
Masukan telur dan esen vanila.
Masukan(tepung+serbuk koko+baking powder+bikarbonat=Ayak bersama)
last masukan badam, coklat chip dan corn flakes
Jemput2, susun atas tray, xyah guna acuan.
Bakar 180' selama 10-15 minit..




Inilah hasil nyer....:)


Agar-agar buih

Assalamualaikum wbt.. Skrang ni mood rayer..Mesti korang pun sama kan..Disebabkan mood raye so malas nak bebel panjang2..kihkihkih..Ni aktiviti hujung minggu..Aktiviti memasak ler,ape lg kan :)
Arini nak tayang agar-agar buih yang kita buat semlm..terlampau banyak sangat telur putih, drp membazir , kita buat agar2 ni..blh la jgk mkn...

 Bahan ia senang sangat

Agar2 1 paket
Air- 200ol
Gula- 1 cawan (yang suka manis blh letak lebih)
Sirap(kita letak Sirap F&N)
Putih telur (Meringue)

Masak agar2 sampai sebati,
Masukan gula dan sirap, then tapis
Agak2 dah sejuk, masukan dalam meringue tu dan kaup balikan.Siap



Sunday, 5 August 2012

Biskut Cornflakes....

Inilah biskut pertama kita buat...Biskut cornflakes,kita ambik resepi ni kat myresepi.bila sekali buat sedap, so tiap2 tahun kita buat..


Ini assistant kita...sibuk nak kacau...siap ckp kat mama.. mama mama, kakak plak kakak plak..bagi dia kacau terus senyap..bila papa dia balik, ckp papa ,kakak tolong mama buat biskut..Nampak jer kita kat dapur terus angkat bangku yang Tokwan buat kat dia.




Bahan2..
1 buku butter-kita guna butter Anchor
1 cawan gula aicing @ gula pasir
2 biji kuning telur
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder-diayak bersama tepung
6 cawan cornflakes- hancurkan jd 3 cawan(jgn bland yer)
paper cup kecik
1 sudu teh esen vanila
kismis-kalu ikut resepi xletak.kita memandai jer letak

- Putar butter + gula - kembang
- Masukan kuning telur dan esen vanila
- pastu masukan tepung selang seli dengan cornflakes
- uli perlahan hingga menjadi doh yang lembut.
- masukan aduanan yang siap td kedalm paper cup
- bakar selama 25-30 minit suhu 150'c..
-Jangan bimbang yer jika ia nampak lembut semasa panas. Bila dah sejuk ia akan mengeras & ranggup....




SELAMAT MENCUBA 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...