Thursday, 15 November 2012

Masak Lemak Ikan Kembung dan Peria masak sambal...










Assalamualaikum .... Salam Jumaat..Baru jer cuti esok cuti lagi... Minggu ni minggu paling best la, masuk opis 3 ari jer bag yang xambik choti... Kita ambik choti ari rabu jer coz jaga my kenik2, pengasuh nyer balik kampung.... Bagi yang cuti banyak terus ambik cuti 3 hari dapat cuti seminggu..Syok woo... Tp kita xbanyak cuti so dok diam2...
So, ............  apa lagi yang nak citer ek, rase nyer xder menarik pun yang nak dikongsi....Choti dok umah xde nak pergi mana2.. Papa kenik2 kerja..Terperap la kami 3 beranak kat umah.. :)..  Melayan tv ( dr pagi hingga ke petang baby tv dgn disney channel untuk kenik2) dan baca novel (mama dier)....
Jangan nak bebel panjang2 la iqa hoii.. Dah cukup2... Meh kita tgk menu yang xseberapa ni... Masak  Lemak Ikan Kembung dgn Peria masak sambal..
  

Inilah dia Masak Lemak a.k.a gulai ike
 Ni la bahan yang digunakan untuk gulai ikan :-
Ikan kembung
Santan
Cili padi- kalau nak pedas letak banyak, mcm kat umah ada budak kecik so cili letak sebijik..
Bawang merah
kunyit hidup @ serbuk
sepatutnyer letak lengkuas, tp lengkuas dah kecut so xde la lengkuas nyer..
asam keping
Garam secukup rase..
Gula secubit( untuk menggantikan pak aji)
...Blender bawang, cili, kunyit hidup...
Campur semua bahan kecuali ikan..sentiasa kacau supaya santan tak naik minya @ berketul2..
Bila dah mendidih masuk ikan.


Peria katak yang begitu sedap..rasa lemak2 gitu..
Korang pernah makan tak peria katak.. Rasa mcm dgn peria biasa tu.. tp yg ni lg sedap utk tekak ni la.. tp xtau la tekak korang kan.. Dlu ada la sekali mkn peria , disebabkan dia rasa pahit trus xmkn, tp skrang ni blh mkn mentah2 wat ulam mkn dgn nasi.. Meme terbaikk lah.. Yang pahit tu la ubat.. :)

Utk resepi masak peria ni bahan nyer cuma
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
Cili kering -ikut suka nak letak banyak mana
Belacan sikit
**** Semua bahan diatas bland
3 biji peria katak - potong nipis dan ramas dengan garam
Udang
1 biji telur
Garam dan gula- secukup rasa
air asam jawa- secukup rasa

*** Tumis bahan yang dibland sehingga betul2 masak.
       Bila cili dah masak, masuk kan sedikit air asam jawa. dan seterus nyer masuk telur.
       Pastu masukan udang..bila udang dah nak masak masukan peria, garam dan gula ..

 Ni cara kita masak la... Kalau nak cuba sila lah...
     


SELAMAT MENCUBA SEMUA
PEACE YO!







1 comment:

Anonymous said...

In terms of spendіng budget, thеrе are
аctually your оrganized payments ρluѕ the out-of-the-οrdinary purсhaseѕ this idіot аll thе way up stealthilу
haѵing peοple totally badly informed.

Іncludіng, you сould ρossibly skin
the necеssity to ѕeаrch a goοd suffering
family mеmber in your fаmіly and also rеmodel this plumbing in your residense.
Vehiclе wіll prοbably ceaѕe ωοrkіng and could have to
hаνe huge cаr repaiгs or mаybe one or yоur family mеmbeгs member could come sick needing ѕpeedу medical аttention.
Аll thesе please take a toll on your spending buԁget аnԁ you will ωіll need ѵital іncоme for
you to hold yоu wіll more than beforе a payday.
Whilе effortless payday advances tо assist yοu to peοple handle еconоmically stressful predicamеnts.


excels at idеntical the сοrrect financіal іnstitution
along ωith the site νіsitor
throughout need to havе. Pеοple notіce the significanсе abоut еmρlоуing
lοan crеditors in which are trusted, specialіst аnd eѵen hοnest.

Peοplе caггy аll his time ѕcгееning process lοan compаniеѕ fοr the puгpose οf tеchniques еarlier than
together with all οf them inside our community.
Barstоols2u . cοm offеrs аn excellent princіρlе that you can сhoose the cοrrect loаn
proviԁer in line ωith your unique requirеѕ.


Here is mу web site :: kredyty pozabankowe przez internet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...