Tuesday, 26 June 2012

Chicken Roll with Macaroni

Assalamualaikum ...morning uols..pepagi mengupdate blog..arini kita nak tayang dinner malam td..sempat tu masak,sampai umah kul 5.30..ambik anak2 umah mak diaorang..trus berperang kat dapur....seb baik bebudak tu xkacau mama dia masak..dah bg umpan dah kat diorang..bukak tv, bg jajan...trus senyak.Xmo bebel panjang2..nnt karang tak sempat nak p meeting..

 Ini bahan utk inti..kita letak
bawang putih
bawang merah
cendawan shiitake ( semua bahan diatas chop)
ayam plak kita guna bahagian braised-belah dua jgn bagi putus
pastu ketuk2 isi ayam tu utk senang kita gulung-kita guna roller.
pepper dan garam...
 *Tumis semua bahan diatas kecuali ayam..jgn letak terlalu banyak bawang putih nnt hilang rasa cendawan.

 Ni lah ayam yang dah digulung berinti cendawan..Xmau inti itu kluar cucuk dgn lidi..Pastu perap dgn sedikit garam dan mix herbs.Cara masak ayam ni hanya gril sahaja..


 Ketang ni kita potong sekali dgn kulit dan gaul dengan tepung jagung dan gandum..letak sikit mix herbs.Goreng. Makaroni plak kita letak sos keju jalapeno
Inilah hasilnyer utk malam tadi..makan dgn sos blacj pepper..:)

Sunday, 24 June 2012

Masak lemak siput..tapi xkenal nama dia

Lauk tgh hari lagi...xtau la tetiba rajin nak masak di ari ahad..ari sabtu kita xmasak..ari ahad balun masak memask..ambik ko...kita xkenal nama apa binatang ni..kita cuma kenal lala, kupang,siput sedut..tapi kita makan gak walaupun xkenal..

Korang ke ni binatang...kita xkenal..tp kita masak jer..kita wat masak lemak putih..bahan dia cuma santan, serai (ketuk) ,bawang merah ( tumbuk), pastu kita letak putik jagung@ bb corn, carrot, garam secukup raser..cara masak dia senang sangat..cuma rebus jer..

Ikan bawal 3 rase

Sebelum masak rendang dgn pulut kita masak lauk utk tgh hari dlu..kalu tak kebulur la ah...nak tau tak rahsia knape kita mkn kat kedai makan sedap jer kuah dia bt..

Ni lah dia rahsia nyer..diorang letak sos ni..kalau nak tau sedap ker tak..kene cuba la yer..


 Sajer jer bagi besaq skit gambaq dia..nak tahu knapa, coz ikan bawal ni kecik jer, sebesar tapak tangan...Bahan dia selain sos mempranom ni, kita letak bawang putih(ketuk jer), bawang besar @ holland( potong dadu), cili kering bland, nenas..nak taruk buat tomato pun blh..umah kita xder tomato so xder la...minyak utk tumis..tumis bawang putih, masuk cili..masukan bawang besar dan nenas..jangan lupe masukan sos ....letak sos ni xpayah letak garam n gula..

Pulut Kuning & Rendang Ayam

Assalamualaikum wbt...salam ceria bt kengkawan kita semua..tgh hari ini kita nak tayang pulut kuning dengan rendang ayam..sempena adik haqeem cukup setahun(21/06/2012) aritu..masa besday dia aritu dia demam..skrang ni dah sihat..walaupun demam tp aktif sesangat..semoga adik haqeem diberikan  kesihatan yang baik dan menjadi anak yang soleh....Malas nak membebel banyak2 nnt karang boring plak...ni la pulut kuning yang kita buta semlm....: ) Selamat menjamu mata sumer..

 Pulut tu kita rendam dalam 3-4 jam..Kita letak asam keping sekeping dan kunyit yang fresh bukan kunyit serbuk tau..warna dia pun cantik bila guna kunyit fresh ni..Santan pekat kita masak terlebih dahulu dgn garam(petua supaya lambat basi dan tahan lama)..Kukus pulut terlebih dahulu, pastu angkat dan masukan santan..kemudian kukus utk kali kedua..

Yang ni plak rendang ayam..atas api tgh masak..kita start masak rendang ni dalam kul 11 pg.saper2 nak cuba blh la..ni dia resepi nyer..bahan dia : ayam 1 1/2(potong 12) , santan 300 gm,daun kunyit mayang halus, lengkuas, halia, serai kita guna 6 batang,bawang besar 4 labu,cili kering(suka ati nak banyak mana) ( yang kita boldkan ni semua bland), garam dan gula....Xyah tumis..sesetgh org suka tumis dlu..masak dia campur semua bahan kecuali daun kunyit, garam n gula..yg ni bila air nyer dah nak kering..betul tak ayat dia..
ni lah ruper bila dah siap..
sedap bila di makan bersama  :)

Monday, 18 June 2012

Paprik Seafood & Daging Bungkus

Aktiviti ari ahad....sempena hari bapa masak spesel la skit..xder la banyak sangat lauk nyer..2 lauk jer kita masak..masak banyak2 kang xabis..nnt membazir plak...Ni diaaa lauk nyer ..Paprik seafood

Kita letak udang n sutun..sayur plak kita letak cauliflower,carrot,bb corn..bahan2 yg lain, bawang besar potong mayang,bawang putih (ketuk jer),cili kering bland,sos tomato,sos cili,sos tiram,kicap pekat sikit, pes tomyam sikit, daun limau purut n serai(diketuk),cili burung(Ketuk),minyak utk menumis,air sedikit...kita tak letak garam..cukup la guna sos yang berbagai2 tu... dalam sos tu pun dah banyak perasa..dan ni plak daging bungkus...................

Kita guna daging fresh,kita cincang sendiri, rempah kurma(rempah kari pun sedap jgk),bawang besar(mayang),bawang putih n halia(tumbuk),garam,sayur kubis(mix vege pun blh).minyak utk menumis,telur utk bungkus daging tu..daging tu kene masak terlebih dahulu dgn rempah..bila siap semua baru bungkus.....SELAMAT MENCUBA

Sunday, 17 June 2012

Asam Pedas Ikan Tenggiri & Telur Dadar Mayonis

Assalamualaikum wbt..selamat petang..ni baru sempat nak mengupdate kat cni..biasa la kan arinikan ari senin so bz la skit..:) Kita just nak tayang aktitivi masak kita pada hujung minggu..xder spesel maner pun..simple2 jer..Ni lauk kita pada ari sabtu..Asam Pedas ko..Ni kita blaja dgn kakak kita..kakak kita kawin dgn org johor so ni asam pedas johor la..
Nampak sedapkan..meme sedap pung..terasa pedas n masam dia tu...ni angkat bakul sendiri...hihihihii..
Bahan yg kita letak dalam asam pedas ni. bawang besar,bawang putih,cili kering,belacan(bland kesemuanyer),asam keping,daun kesum,bendi,garam secukup rase,jangan lupa letak ikan plak..
Ni plak telur dadar mayonis..
kita guna 3 biji telur, bawang besar, cili hidup n mayonis...


Wednesday, 13 June 2012

Laksa johor............

Ni diaaaaa laksa johor yang dibuat oleh mek kelate...kita suke sangat makan laksa.xkira la laksa apa2 pun..dah lama xbuat laksa johor sebenarnya..tu yang teringin sangat nak mkn..ni lah hasil yg kita buat...


Ni kita belajar dgn xopismate tempat keje lama kita..dia org johor dan sememang nyer dia pandai masak..tiap2 minggu mesti dia dapat tempahan selain ni gak dia ajar kita wat nasi beriani..siap bagi rempah beriani lagi kat kita..buat jer yang belum jd lg..:).


Ni kuah laksa,bahan dia,
semesti la santan,ikan (kita guna ikan tenggiri),rebus dan bland
serbuk kari,
bawang merah,bawang putih,serai,cili kering (bland)
Bunga kantang
daun kesum
asam keping
garam dan gula
minyak utk menumis


Ni spagethi, org johor kan mat salih so laksa dioarang makan dgn spagethi..@_@..

  Ni ulam..timun, bawang besar n daun salam..ni ulam kita xcukup .. kacang panjang n daun selasih xder..tp yang ni pun dah ok dah..




Ni sambal belacan..kita bland cili kering,cili burung,belacan, garam sikit..


Sedia untuk di mkn..Bismillah ir-Rahma..Jemput menjamu mata...


bawang ooo bawang

Kenal tak ni aper..ni lah bawang putih jeruk..order dari kelantan.anak buah baru anta semlm..terima kasih ye afiq.dan juga terima kasih cikdah tolong belikan...bawang putih ni sedap makan dgn nasi kerabu...letak kat ikan stim pun ..org kata la ,kita xpernah lg buat..nnt kita blh cuba buat..pernah gak mkn ikan siakap 3 rasa letak bawang putih ni kat gombak..mula2 tgk apa la yg putih2 dalam kuah dia ni..rupenyer bawang putih jeruk,,sedap gak..kalau saper2 xkenal bawang putih jeruk..ini diaaaaa.............:)


Sunday, 10 June 2012

bubur nasi untuk si kecik....

Assalamualaikum wbt..slamat pagi...pepagi ni nak tayang bubur nasi..bukan utk kita tapi utk haqeem..dia dah ada selera nak mkn ni jd mama dia semangat la nak masak utk dia..suke sangat kalau dia mkn..semangkuk bubur pun blh abis..pastu time kita makan lak sibuk nak nganga gak..org dah ada selera nak mkn..Ini kita buat bubur nasi ikan salmon..kita beli ikan kat cold storage..segar..tu yg menarik hati kita ni..


Bahan utk bubur nasi ni....beras, ikan salmon yang di "chopped" ,carrot potong dadu,bayam di "chopped",bawang putih, halba, butter utk ditumis...


ni la bayam yang kita guna..trima kasih LL..kalau LL xbgtau, kita beli bayam yang biasa kita beli..yang ni dia seketul2..jadi tiap kali nak masak kita ambik seketul je la..
 Ni lah hasilnyer..bubur nasi ikan salmon..yang kat atas bubur tu kita tabur ikan bilis yang di bland kering..




Monday, 4 June 2012

Kari Ikan Siakap

Ni kita masak malam td..masak utk makan tgh ari super papa..Arini hubby kita jadi pengasuh kene jaga si kenit2..pengasuh anak kita balik kampung 2 hari ni..kenalah masak siap2..

 Bahan :
 Santan
 Bawang putih-mayang
 Bawang merah -mayang
 Halia - mayang
 Kari Ikan.
 Yang dalam bekas ader kari tu, kita bland cili kering bawang merah,bawang putih dan halia
 Daun kari
 Asam jawa
 Garam secukup rasa


1 ekor ikan siakap
Bendi
Minyak utk menumis
bawang merah,halia,bawang putih n daun kari






tadaaaa   dah siap pun kari ikan siakap..masak memalam..mesti 1 blok bau kari..ye la kan masak memalam.. :)..

Sunday, 3 June 2012

junk food

Ini dia junk food kita petang sabtu dgn ahad..

si shelly xtahan tgk buah pauh

 Colek dengan buah pauh epal..kecur air liur . tima kasih kak sheema bagi buah pauh ni..sedap kak,rase lemak2 ..kalau ada lg blh bg lg..colek tu kita bland kering..bahan dia gula,lada burung(kita letak dalam 3 biji jer tu pun pedas,dah nak berasap telinga ni..pedas2 pun tp sedap..ialah kita kan antu asam),belacan jangan lupe,(ni yg bt sedap nyer),pastu lepas bland masuk garam sikit,kicap manis n masin.... @_@...terangkat..org lalu belakang pun xperasaan ..hihihi

Mee goreng

Assalamulaikum...slamat petang dan 1 Malaysia...skema lak rase..arini  nak tayang menu simple jer..mee grg..aktiviti di mlm minggu..kita bt ari jumaat ritu..


itu lah bahan yg kita guna..yg xder dlm tu sos tomato,kicap manis & masin,sos tiram n sayur.Kita kalau masak mee kita xletak garam coz mee dah masin kan..just letak sos n kicap sajer...bawang putih,kita ketuk jer,bawang besar just potong dadu..




Tadaaa ..dah siap pun mee grg..walaupun rase pedas skit tp kakak makan jer..siap cakap..mama..mama..das..das,..faveret dia fishball..makan mee dgn fishball jer la..sayur letak tepi....:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...