Thursday, 14 March 2013

Jenjalan kat Langkawi

Assalamualaikum wbt....

Arini nak mengediks skit.. nak up gambo p jenjalan a.k.a hanimun kat langkawi.. Anak2 tinggal dgn tok n tokwan kat parit buntar.. Tok diorang bg green light kalau nak p jenjalan blh tinggal humaira n haqeem.. Apa lg mama diorang ni cepat2 la booking tiket ke langkawi.. Ambik tiket dr penang ke langkawi, senang nak anta diorang kat umah tok..




Sampai jer kat airport langkawi, kereta yg di book sudah menanti.. Sepatutnyer kete nissan sentra tp kete tu tgh cuci so yg ada nyer vios.. Jd ambik ler vios.. vios pun vios la janji kete... Murah pun murah, utk 3 hari 2 mlm hanya RM140.00.. Kalau sapa2 nk p langkawi blh sewa dgn EN HISSHAM : 012-4440109..

Kita stay kat holiday villa (pantai tengah).. lepas jer check in trus la cuci mata n shooping cekelat kat Kuah..Pastu makan malam kat pantai cenang.. Kitaorg mkn steamboat RM50 utk 3 org..Tp mkn 2 org jer.. Siap letak dalam pinggan lauk pauk nyer..Lupa nak snap ..

 Layan gambar la plak.. 




 Tgk sunset...romantika gitu..... hahhahaa

Ambik ko..Lobster black paper..


Mood xmau mkn nasi, nak ratah lauk jer ..tu yg banyak lauk kat atas meja tu.. nasi kat ader utk mr.hubby.. lauk kat sini memang segar2 semua nyer.. masakan pun blh tahan sedap..Lobster black pepper, jenahak bakr, kerapu 3 rasa, ketam sambal.. perghhh kenyang giler.. Layan makan dengan bunyi kapal terbang nak landing dgn naik, pukulan ombak..
Ok lah xramai datang masa ni, kalau pergi masa cuti sekolah atau public holiday kompom2 ramai..

Ni menu kat cucu-cucu bamboo.. Kalau kene air kompom2 xbasah...


yang dah dikeringkan... singgah selepas p beli pressure cooker kat Kuah


ambik gambar kat juadahmalaysia.com coz lupa nak snap.. Lunch sebelum berangkat pulang.. Kedai ni kat padang matsirat

Nilah antara cekelat yang sempat kita borong........











Tuesday, 12 March 2013

Mashed Potato dan gravy...

Assalamualaikum wbt....


Bersua kembali..huhuhuhu mcm dah lama xupdate blog... meme dah lama pung..last sekali update bulan 2 ritu..
Semlm bukak blog k ina, teringin plak tgk mashed potato dgn gravy yg k ina buat.. So mlm td berpeang lah kat dapur bg berasap skit..

Ayam beli yang dah siap marinate kat care4.

Mashed potato

Kentang -direbus sampai empuk.
Butter -kita guna buttercup
Fresh milk-bergantung pada kuantiti kentang
Lada hitam & lada sulah
garam secukup rasa.

Utk gravy ambik resepi kat blok kak ina    www.kakinakl.com/2013/03/resepi-kentang-putarmashed-potato_11.html  terima kak ina kongsi resepi ni..Husband saya suka..

   650 ml air
   1 stok ayam MAGGI
   1 biji bawang besar - cincang 
   3 tangkai daun sup/saleri
   40 gm mentega
   20 gm tepung gandum
   1 sudu besar sos tomato
   1 sudu besar sos tiram
   1 sudu teh aji shio
     kicap pekat
   2-4 sudu makan susu segar Magnolia (susu lain pun boleh)
 garam

Cara-cara
 
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.  Tapis ke dalam mangkuk.
 Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk. 
Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel. (kalau bergentel biarkan sejuk pastu kisar dan masak sekejap)
Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.Masaklah ikut pekat mana yg disukai...kena adjust gak rasanya yer

Spagethi tu pulak resepi sesuka hati nama nyer...

Spagethi direbus dgn minyak supaya masa masa xmelekat..
Udang- dibuang kulit dan bland
bawang putih dicincang
mixed herbs
garam secukup rasa
minyak utk tumis
fresh milk 3 sudu besar
dau sup- dihiris halus

Tumis bawang putih dgn mix herbs, pastu masukan isi udang yg dibland.Bila udang masak masukan susu , daun sup dan garam.. dan last sekali masukan spagethi..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...