Monday, 30 July 2012

Mash Potato Baked.....Kata ko

Ni juadah berbuka kita (10 Ramadhan)..Ala2 western gitu...macaroni cheese(macaroni ni sama kita bt dalam entry yang lepas2) , black pepper drumstik(beli kat care4-yang dah siap merinate.keje senang,cuma balik bakar jer.)..dan mash potato baked(xde gravy).



Bahan untuk buat mash potata ni.....
Kentang -direbus sampai empuk.
Butter -kita guna buttercup
Fresh milk-bergantung pada kuantiti kentang
Lada hitam & lada sulah
garam secukup rasa.
Parmesan cheese

Lenyek kentang yang masih panas tu..dan masukan butter..lenyek lagi..Bila dah sebati masukan fresh milk, lada hitam dan lada sulah..last sekali masukan garam..
bila dah siap masukan dalam acuan - ratakan dan letak parmesan cheese kat atas dan bakar dalam 15 minit(agak2 cheese tu dah cair)....Blh ler makan..

Menu Buka Puasa 9 Ramadhan

Assalamulaikum wbt...Apa kabar sumer..Pagi ini bumi putrajaya disirami dengan hujan yang agak lebat.Abis basah lenjun,kat kaki je la..dari kepala hingga ke pinggang ok jer coz dah kene cover dengan Cik Payung Avon...
Dah la naik bas nak datang keje( meme ari2 naik bas pun, kalu en suami keje pagi)kikikiki..Masa dalam bas td rase janggal la wei,ye la dalam bas ada la dalam 7 org, org kita..yang lain tu ada nepal ,bangladesh, indonesia....rase mcm retis pun ader, sumer org pandang masa naik bas td..huhuhuhu glamer la kejap....
Ishhhhhh panjang la pulak membebel nyer...Arini kita nak tayang resepi lg...Korang jgn la boring jenguk blog kita..
Ini kita masak ari ahad.....

Udang rimau masak kari....

 Bahan dia macam dalam gambar..dlam mangkuk tu, ada rempah kari, bawang putih, merah dan halia ditumbuk dan tomato yg dibland
Pastu yang dimayang tu pulak, bawang merah, putih dan juga halia
Yang xder dalam gambar minyak utk menumis , garam dan fresh milk(1/2 cawan)..nak letak santan pun boleh.
Tumis bahan dimayang dan daun kari..pastu masuk bahan yang dalam mangkuk..masak sehingga naik minyak..Masukan fresh milk @ santan. Masak sehingga kuah nampak pekat..
Masukan udang.bila udang dah masak masukan tomata. Biasa kita letak kacang buncis @ kacang panjang(sesetgh org alah dgn kacang panjang)..Coz kacang buncis xder kat umah ganti la dgn tomato..Dannn hasil nyer dibawah...ianya tak berkuah sangat..


Sotong singgang hitam

 Bahan dia macam yang korang nampak  yer...Satu lagi nak kene masuk ialah lengkuas. disebabkan lengkuas xde stok kat umah so xletak la yer..Jangan lupa letak garam dan sedikit gula(pengganti Pak AJI)..Ni cara masak yang senang,campak sumer bahan..bila dah mendidih tutup ler api tu..Dalam sekor @ 2 ekor jangan buang dakwat hitam dia tu.Kalau buang sumer xhitam la...


Udang Goreng Kunyit

 Yang ni pun senang gak..ada udang, bawang besar,bawang putih(ketuk), cili hidup@cili api, garam kunyit,minyak terus jadi..Terus jadi ek @_@..Mesti la nak kena masak dlu..Tumis bawang putih.bila dah naik wangi masuk udang,bila udang dah masak masukan bawang besar n cili...Easy n Simple..Kalu yang senang canggini pun malas nak buat, xtau la apa nak jadi..kikikikiki

Kangkung goreng belacan
Kata nak masak kangkung belacan, kompom2 bahan dia kene ada kangkung dan belacan..Ini cara yang kita buat..Xtau cara korang camner..Kita tumbuk bawang merah + putih + belacan + cili hidup + cili api(kalu yang suka pedas) + udang basah..Pastu tumis la bahan yang ditumbuk tu..masukan air sikit + garam secubit..last sekali kangkung...:)

Inilah menu berbuka kita org...Sumer nyer seafood..

Sunday, 29 July 2012

Ayam Percik In da Houz

Assalamualaikum wbt...morning uols..harap2 sihat sumernyer..Arini dah masuk ari ke-10 kita berpuasa..Alhamdulillah...Camner dgn prepare utk ari raye korang..Dah fikir ker nak buat biskut berapa jenis @ dah tempah berapa jenis..kita tahun ni mcm tahun lepas gak, ada yg bt n beli..kerepek pun dah beli..Last week ari jumaat p serang Kerepek Fazz kat Banting...belum sampai kt kedai tu cuma nak beli kerepek bawang n ubi pedas jer, bila dah sampai sana mcm2 kita beli..sampai xmuat dalam boot kete Lieya Latif..terima kasih yer Lieya Latif...panjang la plak citer nyer...
Ni kite nak tayang ayam percik yang kita buat ari sabtu aritu..utk juadah berbuka..

Ayam ni di rebus bersantan santan cair + bawang merah + serai + kunyit + garam(secukup rasa)...Jangan rebus terlalu masak coz nnt kita akan panggang.


 Ni plak kuah percik..
Bahan:-
Santan
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili kering-kalau xmau letak pun takpa..jd percik warna putih
Serai- titik
Tepung jagung(utk memekatkan kuah)
Minyak utk tumis
Garam + Gula (secukup rasa)

-Bland bawang + halia + cili kering - Tumis
-Pastu masukan santan + serai.
-Kalau xpekat, masukan tepung jagung.
-Dan perasakan dengan garam dan gula.




 

Inilah hasil nyer...ayam percik dimakan bersama nasi kerabu..meme terbaek..

Wednesday, 25 July 2012

Menu Ramadhan ke 5....

Assalamualaikum wbt.... Mcm maner dgn menu2 buka posa korang...Masak @ Beli kat bazar ramadhan..Kalu beli kat bazar tu pastikan gerai nyer bersih..Okes..Ari ke 5 posa ni kita xjejak lg kat bazar ramadhan..Nnt bila p karang mcm2 nak beli..Hihihihi..

Ptg semlm balik dari opis ader benda tergantung kat grill..Sapa la yang baik hati gantung makanan kat pintu rumah ni..

Ini lah barang yang tergantung kat grill pintu rumah. Ruper nyer Datuk Seri Tengku Nan yang bagi..tahun lepas dapat gak..Tahun lepas bagi guna paper bag, tahun ni guna plastik beg.. Apa2 pun terima kasih kat Tengku Nan bagi lauk daging kawah dan kurma..Sedap gak lauk nyer,daging nyer pun lembut.

Walaupun dpt lauk free,masak tetap masak.Memang nak masak pun, teringin nak makan sambal sotong petai..Kita masak sambal sotong petai dengan sayur bayam rebus.




Bahan :-
Bawang besar - bland
Cili kering - rebus dan bland
Halia - bland
Bawang Holland- Mayang
Air asam jawa
Gula garam secukupnyer
Petai
Minyak utk menumis
Ini lah menu kita bukak posa smlm..air sirap laici, pau kaya, daging gulai kawah,sambal sotong n bayam rebus.





Sunday, 22 July 2012

Butter Prawn

Assalamualaikum wbt..tidak terlewat lg rasenyer nak ucap selamat berpuasa bt semua blogger..Arini dah 3 ari berpuasa..mesti korang masak lauk best2 kan al-maklum lah 1st  posa jatuh pada ari choti..Jd aderla masa nak masak bagai2 lauk pauk...1st day bukak posa kita masak butter prawn, sup ayam n sambal belacan udang dan spring roll otak.. Kita snap gambar butter prawn jer. Yang lain2 itu lauk biasa wat jd xsnap la..



Bahan2:-
Udang harimau-hasil tangkapan di Care4(perap dgn garam kunyit)
Bawang putih- chopped
Cili Hidup - Slice
Kuning Telur- 3 biji
Susu Segar-1/4 cwn
Daun Kari
Butter
Minyak

- Goreng udang terlebih dahulu bersama daun kari(Minyak + butter)..Angkat dan ketepikan
- Campurkan telur kuning dengan susu..
- Panaskan butter bersama minyak..*Letak minyak supaya butter tidak hangus*
- Masukan kuning telur + susu.. Terus kacau tanpa berhenti.supaya jadi jaring mcm kat kedai..Yang kita wat ni xberapa nak jaring..Butter kurang.So untuk 2nd nnt InsyaAllah jd..Ni 1st time wat..Biasa la nak mkn jer order kat kedai..
-Agak nak garing masukan bawang + cili hidup + dun kari + udang..
-Angkat - Hidang - Boleh Makan..........

Sunday, 15 July 2012

Sira Labu

Nak menunjuk gambar lagi..weekend kita masak lemak labu dgn pucuk paku..ada lebihan labu,kita wat sira..biasa sira labu ,time kenduri ,sebagai pencuci mulut ..kat KL xtau la ada ke tak..kalau kat kelate memang femes la sira labu time kenduri...Untuk buka puasa pun blh..


Labu
Gula pasir
Gula melaka(nise)
daun pandan
kapur makan
air
Garam secukup rasa

....lumurkan dengan kapur makan...kemudian ketepikan selama sejam...ini untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti...
.....Cuci labu tu dan susun dalam periuk.. masukan gula pasir, nise,garam,air,daun pandan.masak sehingga labu empuk...Masa nak masak tu tutup periuk..

Kuh Dadar Berlauk a.k.a Kuih Ikan

Assalamualaikum..rase mcm dah lama xmengedate blog..padahal baru jer seminggu..minggu lepas kita xder kat opis.kita kat nilai springs..Arini kita nak tunjuk kuih ikan..mesti korang tertanya2 kan mcm maner kuih ikan tu..kita xpernah mkn pung..pas kita kawin mak mertua kita bt kuih ni..sedap gak rasenyer..kita pun belajar dgn mak mertua..lg pun Mr. hubby kita suka,jd kene la belaja la bt..

Ini la rupa kuih ikan

Ini inti kuih ikan

Bahan untuk inti :-
Ikan Kembung-direbus dan ambil isi nyer (kita wat dlm 5 ekor )
Santan pekat
Bawang Holland- potong dadu
Cili Hidup-Potong
Garam secukup rasa
--Masak bahan tersebut sampai kering...

Kulit kuih ikan
 Bahan untuk kulit kuih :-
Tepung gandum
Telur- 1 biji
Garam
Air secukupnyer..
--masak mcm kuit ketayap

Kulit kuih dan inti (dimasak sehingga kering)
Letak inti dan bungkus mcm 4 segi tepat.....

Rupa kuih lepas di letak inti nyer..
 Bila dah siap gulung, blh grg..Cara goreng nyer, kita kena celup dalam telur..

Makan bersama sos cili...

Monday, 9 July 2012

Nasi Lemak Ayam Goreng

Sempena besday Mr.Hubby ari ahad ritu, kita masak spesel la skit utk bekpes..kita masak nasi lemak n ayam grg..Mr.Hubby puji sambal ikan bilis sedap..bila org puji kita masak mcm hilang rasa penat memasak..Ye la kan pas subuh terus p dapur...Ni sambal ikan bilis yang sedap tu..hahahaha puji diri sendiri la plak..

Bahan;-
Ikan bilis lembut
Bawang besaq  - bland (lagi banyak bawang lg sedap)
Bawang putih seulas jer -bland
Cili Kering - bland
Halia- bland
Gula Melaka
Air Asam Jawa
Garam secukup rasa
Daun pandan
Bawang holland-mayang
Ni cara kita masak sambal -
Goreng ikan bilis, bila nampak nak garing tu masuk bahan yang dibland..Agak2 bahan yang dibland tu betul2 masak, masukan air asam jawa, gula melaka,garam dan daun pandan...last sekali masukan bawang holland...


Utk nasi :-
Beras
Santan
Bawang merah
Halia
Lada hitam
Garam
Daun pandan......


SELAMAT MENCUBA
MEMASAK DENGAN KASIH SAYANG MEMBUATKAN MASAKAN KITA ITU MENJADI SEDAP.
MULAKAN DENGAN BISMILLAH DAN SENTIASA SELAWAT KE ATAS NABI KETIKA MEMASAK..
PISYO
@_@

Asam rebus ikan kembung...

Ni menu tgh ari sabtu aritu..masak simple2 jer..


Utk buat Asam rebus ni senang sangat....
Bland bawang merah,cili kering,belacan,sedikit halia..
Asam keping,daun kesum,lengkuas
Ikan(apa2 ikan pun blh)
Garam secukup rasa
Gula sebagai pengganti pak Aji..
Kita kalau masak rebus cam gini suka sangat makan budu..budu dgn doyan..mau menambah bila makan lauk mcm ni..

Masak lemak ketam nenas....

Xmau bebel panjang2 :) terus nak tayang gambar masak lemak ketam....


Bahan yang kita letak :-
Ketam semestinyer
Nenas
Santan
Bawang Merah-bland
Lengkuas-bland
Kunyit hidup(serbuk pung xpe)-bland
Cili Hidup-bland
Cili padi-letak sebijik2
Garam
Petua xmau pecah santan,kene sentiasa kacau..

Sira Pisang..

Assalamualaikum wbt...arini baru sempat nak mengedate blog..apa khabar uols...hope sihat semuanyer..arini mood kureng skit...walaupung mood kureng ada nak mengedate tapi nak jugak mengedate nyer..arini kita menayang sira pisang..Bulan posa banyak la org jual juadah ni utk bukak posa..biasa org guna pisang abu,nangka,awak..


Bahannyer senang jer :-
Pisang
Bunga cengkih
Gula secukupnyer..(kalau yang suka manis boleh tambah gula)
Air..
Pastu rebus sampai pisang masak.

Sunday, 1 July 2012

Sup Ikan Merah & Sambal Belacan Udang

Ni plak nak tayang menu tgh ari semlm..kita cuma masak lauk sup ikan n ambal belacan udang..tiap kali kita masak sup..apa2 sup mesti ada sambal ni..Mr.Hubby kita suka makan pedas..Sup kan xpedas so kena la wat sambal nyer...

Bahan untuk sup ikan merah...
Ikan merah
Bawang putih-ketuk & cincang
Halia- hiris halus
Kulit kayu manis
Bunga Lawang
Pelaga
Bunga Cengkih
Soohoon
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Daun sup@saderi


 Untuk sambal belacan udang:-
Udang-Buang kulitnya
Cili hidup dan cili burung- bland
Belacan- bland bersama cili
Minyak utk masak sambal ini
Air asam jawa
Garam dan Gula secukup rasa..

Bendi Grg...

Bawang putih-ketuk & cincang
Bawang besar-mayang
ikan bilis-tumbuk
Sos tiram
Bendi
Kita xletak garam coz sos tiram dah ada perasa...

MeeHoon Goreng Tomyam


Assalamualaikum wbt..selamat tgh hari ker...dah makan tgh hari..kita dah makan dah..mkn nasi lauk ike singgang n ulam2an..arini kita nak tayang menu bekfast ari sabtu aritu..kita masak meehoon grg tomyam..


Bahan yang kita letak :
semesti nya meehoon..
Bawang merah- potong dadu
bawang putih - ketuk & cincang
Cili kering- bland
Pes tomyam- 1 kiub
Serai- ketuk
Daun limau purut
Lobak Merah
Kubis
Sotong 
Udang
Sos tiram
Sos Tomato
Garam dan gula


SELAMAT MENCUBA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...