Pages

Monday 30 July 2012

Menu Buka Puasa 9 Ramadhan

Assalamulaikum wbt...Apa kabar sumer..Pagi ini bumi putrajaya disirami dengan hujan yang agak lebat.Abis basah lenjun,kat kaki je la..dari kepala hingga ke pinggang ok jer coz dah kene cover dengan Cik Payung Avon...
Dah la naik bas nak datang keje( meme ari2 naik bas pun, kalu en suami keje pagi)kikikiki..Masa dalam bas td rase janggal la wei,ye la dalam bas ada la dalam 7 org, org kita..yang lain tu ada nepal ,bangladesh, indonesia....rase mcm retis pun ader, sumer org pandang masa naik bas td..huhuhuhu glamer la kejap....
Ishhhhhh panjang la pulak membebel nyer...Arini kita nak tayang resepi lg...Korang jgn la boring jenguk blog kita..
Ini kita masak ari ahad.....

Udang rimau masak kari....

 Bahan dia macam dalam gambar..dlam mangkuk tu, ada rempah kari, bawang putih, merah dan halia ditumbuk dan tomato yg dibland
Pastu yang dimayang tu pulak, bawang merah, putih dan juga halia
Yang xder dalam gambar minyak utk menumis , garam dan fresh milk(1/2 cawan)..nak letak santan pun boleh.
Tumis bahan dimayang dan daun kari..pastu masuk bahan yang dalam mangkuk..masak sehingga naik minyak..Masukan fresh milk @ santan. Masak sehingga kuah nampak pekat..
Masukan udang.bila udang dah masak masukan tomata. Biasa kita letak kacang buncis @ kacang panjang(sesetgh org alah dgn kacang panjang)..Coz kacang buncis xder kat umah ganti la dgn tomato..Dannn hasil nyer dibawah...ianya tak berkuah sangat..


Sotong singgang hitam

 Bahan dia macam yang korang nampak  yer...Satu lagi nak kene masuk ialah lengkuas. disebabkan lengkuas xde stok kat umah so xletak la yer..Jangan lupa letak garam dan sedikit gula(pengganti Pak AJI)..Ni cara masak yang senang,campak sumer bahan..bila dah mendidih tutup ler api tu..Dalam sekor @ 2 ekor jangan buang dakwat hitam dia tu.Kalau buang sumer xhitam la...


Udang Goreng Kunyit

 Yang ni pun senang gak..ada udang, bawang besar,bawang putih(ketuk), cili hidup@cili api, garam kunyit,minyak terus jadi..Terus jadi ek @_@..Mesti la nak kena masak dlu..Tumis bawang putih.bila dah naik wangi masuk udang,bila udang dah masak masukan bawang besar n cili...Easy n Simple..Kalu yang senang canggini pun malas nak buat, xtau la apa nak jadi..kikikikiki

Kangkung goreng belacan
Kata nak masak kangkung belacan, kompom2 bahan dia kene ada kangkung dan belacan..Ini cara yang kita buat..Xtau cara korang camner..Kita tumbuk bawang merah + putih + belacan + cili hidup + cili api(kalu yang suka pedas) + udang basah..Pastu tumis la bahan yang ditumbuk tu..masukan air sikit + garam secubit..last sekali kangkung...:)

Inilah menu berbuka kita org...Sumer nyer seafood..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...