Pages

Sunday, 13 May 2012

Menu tghari dihujung minggu..ni masakan yg dah lama bt tp xsempat nak post kat cni :)

Assalamualaikum wbt..n moning uols..moning lg ker..dah nak pukul 12 tghari...hikhikhik.harap sume sihat2 hendakNya...Dah lama kite xmengedate blog ni..banyak gambaq2 makanan yg kite masak,tp xder kesempatan nak masuk dlm ni..banyak ker..ada la dlm 2 3 gambaq..gambar2 ni kita masak pada hujung minggu jer..kalu time keje masak simple2 jer...(masak kat kedai)

Ni lauk tghari




Ni lauk tghari,lauk simple jer..masak lemak pucuk paku dgn ubi keledek, sotong grg kuning dgn kacang panjang,ikan cencaru bakar cicah dgn kicap...ni bertambah nasi 2 3 kali....kata nak diet,xder maknenyer..
Sapa2 nak try blh la tgk resepi kat kat cni..

Masak lemak Pucuk Paku n Ubi Keledek

Pucuk Paku
Ubi keledek
Santan
Isi Ikan Selayang @ Sardin
Bawang Merah
Lada Hitam(bland kering.tp kita tumbuk jer)
Garam secukup rasa...

Mula2 rebus ikan coz nak ambik isi ikan...Pastu tumbuk bawang merah+isi ikan+lada hitam..
Ubi keledek tu kite rebus dlu nak bagi empuk dlu..
Campur bahan yg tumbuk dalam santan...Pastu masak dgn api perlahan, kacau kuah tu supaya xnak bg santan tu berketul2..pastu masuk la pucuk ubi + ubi keledek yg direbus td.Jgn lupe masukan garam nnt tawar pulak..

Ikan Cencaru Bakar

Bahan utk sambal

Lada kering
bawang merah(besar)
bawang putih
Halia
Serai
Buah Keras
Belacan
Garam & Gula

Semua bahan bland dan masak..

Kicap

Bawang Merah -mayang
Cili Api- potong
Limau Kasturi
Kicap Manis & masin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...