Ni lauk tghari |
Ni lauk tghari,lauk simple jer..masak lemak pucuk paku dgn ubi keledek, sotong grg kuning dgn kacang panjang,ikan cencaru bakar cicah dgn kicap...ni bertambah nasi 2 3 kali....kata nak diet,xder maknenyer..
Sapa2 nak try blh la tgk resepi kat kat cni..
Masak lemak Pucuk Paku n Ubi Keledek
Pucuk Paku
Ubi keledek
Santan
Isi Ikan Selayang @ Sardin
Bawang Merah
Lada Hitam(bland kering.tp kita tumbuk jer)
Garam secukup rasa...
Mula2 rebus ikan coz nak ambik isi ikan...Pastu tumbuk bawang merah+isi ikan+lada hitam..
Ubi keledek tu kite rebus dlu nak bagi empuk dlu..
Campur bahan yg tumbuk dalam santan...Pastu masak dgn api perlahan, kacau kuah tu supaya xnak bg santan tu berketul2..pastu masuk la pucuk ubi + ubi keledek yg direbus td.Jgn lupe masukan garam nnt tawar pulak..
Ikan Cencaru Bakar
Bahan utk sambal
Lada kering
bawang merah(besar)
bawang putih
Halia
Serai
Buah Keras
Belacan
Garam & Gula
Semua bahan bland dan masak..
Kicap
Bawang Merah -mayang
Cili Api- potong
Limau Kasturi
Kicap Manis & masin
No comments:
Post a Comment