Pages

Thursday, 17 May 2012

Spagethi Bolognese


Assalamualaikum..salam jumaat..bila ari jumaat jer sumer hepikan..yela esok kan cuti mahunyer xhepi.dah fikir nak pegi jalan2 kat mane..kita ddk kat umah jer cuti ni coz my hubby kene keje so dok berperap ler kat umah layan kerenah si kenit2..malam td dapur kita berasap, kita masak spagethi jer..makana paling simple dan senang..campak itu ini...gedebab gedebuk...jadi lah ini...........



Disebabkan nak pinggan ni banyak la beli Brand San Remo..akhirnyer dapat gak kumpul ketiga2 pinggan San Remo..seb baik expired makaroni n spagethi tahun depan..so xjadi masalah lah nak habis kan stok...@_@.... Ni kita bagi resepi saper2 yang berminat nak masak..senang jer coz kite guna Prego jer,..Hihihihi

Bahan :
Spagethi- direbus dgn minyak( kita guna minyak jagung)
Sos Prego - kita guna yang original
Daging cincang- fresh meat(cincang sendiri)
Cili kering- Bland (kita suka ada rasa pedas2 sikit)
Bawang Merah/Bawang besar- kita guna bawang besar ( separuh bland sparuh lg cincang)
Bawang Putih- dicincang
Mix herbs - kita guna mccormick
Tomato fresh-bland
Cendawan- kita guna yg fresh bukan yg dalam tin ( potong dadu)
Garam
minyak

Tumis bawang putih n bawang merah yg cincang..pastu masukan mix herbs dan bahan yang bland..
Masukan daging cincang,masak hingga empuk..Masukan sos prego..last sekali masukan cendawan...oppsss jgn lupa masukan garam..




2 comments:

Anonymous said...

spageti bolognese mmg sedap..tak jemu ku makan, buh daging cince byk skit, buh tomato byk skit, make nga meatball..-kak ej

Rasyiqah said...

kak ej...stok meatball dah abis..xde masa nk bt kak..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...