Pages

Wednesday 14 March 2012

akhirnyer berasap jugak dapur kat sini..... laksa lemak kelantan

 menu ari sabtu sebelum p berjalan kat bagan lalang.......

  Laksa Kelantan...tetiba jer nak makan laska..kalu dlu teringin nak makan laksa balik kg.. skrang tidak lg coz laksa ni dah senang nak cari..sebelum ni dok KL xtau nak cari kat mana..skrang ni dok kat Putrajaya,senang jer nak cari sama ada pasar presint 8 atau pun pasar borong selangor..Mr Hubby kureng skit laksa2 ni, tp bila bt laksa kelantan dia suka..Kitaorg kalau bt laksa ni siap blh tambah 2 3 kali..Ni bahan2 utk kuah laksa n sewaktu denganyer...

 Bahan utk kuah:-
1/2 kilo ikan sardin (rebus)
RM2 santan
2 ulas bawang besar(holland) kekadang tu guna yg merah tu..
1 ulas bawang putih
2 cm halia
lada hitam(tumbuk halus)
3 keping asam keping
garam
gula

Ulam:-
Timun
Kacang panjang
Daun kesum
Taugeh
Bunga Kantang

Sambal :-
cili hidup
cili api
belacan

*laksa beras,kalau xder laksa tu biasa guna laksa kering yang halus..besar skit drp bihun.

* cara utk buat kuah
Ikan tu semestinyer rebus dlu k..ambik isi..tulang n air rebusan tu jgn buang plak..bland isi ikan jgn lama sangat..sekali pusing je,kalau hancur sngt  xbest..tulang tu pun kene bland gak..betul2 hancur lumat..oktak ayat ni..Bawang, halia bland..bila dah bland semua..campur semua bahan tu.sekali gus...bila masak tu kene sentiasa kacau,takut nnt kuah dia berketul2 coz guna santan kan..masukla garam n gula secukup rase.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...