Pages

Wednesday 10 April 2013

Bekal dari pg hingga ke tgh ari

Assalamualaikum wbt.. Selamat ari khamis... Ni smlm punyer menu.. Bawak bekal dari bekpes hingga ke lunch.. Pg mkn berger.. Dah lama xmkn berger wat sendiri.. Kalau teringin nak mkn berger beli jer McChicken berger kat mcd..

Tgh ari mkn nasi lauk gulai daging dgn bendi grg... Utk gulai, rempah nyer kita beli kat klate..

Gulai daging
1/2 kilo daging( suka yang ada urat2) santan
2-3 sudu rempah
1 labu bawang besar di bahagi 2
1/2 utk mayang
1/2 utk bland
1 biji bawang putih- bland
1-2 biji bawang putih- mayang
2 inci halia : bahagi 2 utk bland dan mayang.
1 biji buah keras- bland
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Garam + gula secukup rasa
Minyak utk tumis.

- bland bahan yg sepatut nyer dan campurkan rempah kari..
- tumis 3 serangkai+ bahan yg dimayang
- pastu masukan pula rempah kari
- bila rempah kari dah masak masukan daging.. Bila daging dah empuk masukan santan dan kentang..
-Bila dah naik minyak masukan bahan perasa.
-Letak cabai burung ( ikut suka nak letak ke tak)

Bendi grg

Bendi
Bawang merah-mayan
Bawang putih- mayang
Ikan bilis-tumbuk
1 sudu besar sos tiram
Cili merah hidup-potong
Secubit garam
Sedikit minyak utk menumis.

Tumis bawang n ikan bilis, bila dah kekuningan masukan air, sos tiram dan bendi. Masa masukan bendi tu masak sekejap jer.. Sebab kita suka ranggup lg.









No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...