Pages

Monday 28 January 2013

Chicken Roasted Rice...

Assalamualaikum wbt....... Semangat ke nak keje arini...iyela kan cuti panjang..kalau yang ambik cuti ari jumaat dapat cuti 5 hari kan....kita xcuti pun...lepak jer kat umah... Just bawak budak p jenjalan.. bg dioarng hilang boring.... Mama dia plak mentelaah novel Sehangat Asmara dengan Setia Hujung Nyawa yang tengah hangat di kaca tv..Kaca Tv kata kau..hihhihihi

Kalau dah cuti, dapur kat umah tu berasap la... Ari kamis cuti tapi xlah xberasap sangat juz masak yang simple2 jer.. Malam tu p JJCM kat The mines bawak anaks jenjalan sambil tu menikmati burger kat Carl's Jr.. Utk anaks, mkn KFC (atas permintaan kakak)..kat umah lg minta KFC..Sampai the mines trus p beli KFC, bwk la bekal KFC ke Carl's Jr.. Sebbaik org tak ramai kat ctu, bebas la skit diaorg nak main..

Jumaat kroje, so mlm tu mkn nasi lemak pasar malam dgn ayam grg( ayam lg) nk beli jgk feberet kakak..

Ari sabtu p pasar presint 8 beli bahan utk buat nasi ayam dgn bahan mentah yg lain..


Nasi Ayam Panggang


Ni masak ikut cara MIL , cuma air tangan jer lain2....lain org lain cara nyer....
 C
 Terebih rebus ayam ( potong 4) utk dapat kan stok ayam a.k.a air rebusan ayam...

Utk Ayam ( bahan perapan)

Bawang putih-tumbuk
Halia-tumbuk
Kicap Pekat
Kicap Manis
Sos tiram
 *Gaul sebati dgn ayam-perap sejam
 *Bakar dalam oven atau gril - 

Utk Sambal 

Cili hidup- bland
Garam dan gula secukup rasa
* masak sehingga pekat

Utk Kicap 

Potong Cili Api
Limau Kasturi 
Ambik Kicap yang perap ayam

Utk Nasi

3 pot Beras Basmathi ( beras biasa pun blh..ni nak abiskan beras yang buat nasi ayam grg aritu) - rendam selam 30 minit
4  pot stok ayam
1/2 ulas bawang besar-bland
1 ulas bawang putih-bland
1/2 inci halia-bland
1 - 2 inci halia-ketuk
daun pandan
pewarna kuning telur (ikut suka nak letak @ pun tak)
minyak utk menumis
Garam secubit

* Panaskan minyak dan masuk bahan yang dibland. Masak sehingga warna kekuningan.. Angkat dan gaul bersama dgn nasi.. Masukan halia yang diketuk, daun pandan, pewarna kuning dan garam.

Utk Sup

Rempah 3 sekawan
Bawang merah- hiris
bawang putih- hiris
Halia - hiris
Minyak utk menumis
Garam secukup rase 
Daun Sup

*Tumis  rempah dan bahan yang dihiris, kalau ada akar daun sup masukan sekali (Cara Chef Riz masak sup). Masukan stok ayam (lebihan utk masak nasi). Masukan perasa dan last sekali masukan daun sup...

                                                   SELAMAT MENJAMU MATA


 


Bahan bacaan ari minggu.... layan kan ajerrr.....





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...