Pages

Wednesday 2 July 2014

Cucur Udang dengan kuah kacang


Assalamualaikum wbt....

Arini dah masuk 5 Ramadhan kita berpuasa.. Selamat berpuasa.. 

1st day puasa, bukak posa dgn cucuq udang...Cucuq udang ni feberet en.hubby... Kitaorg makan ni jer utk berbuka.. tahun ni pun niat sama mcm tahun lepas, kurangkan pembaziran dan kurangkan ke PARAM.. Alhamdulillah tahun lepas blh kira dgn jari brapa kali pegi PARAM tu pun teringin nak mkn ayam golek.



Taip kali nak masak cucuq udang dgn kuah kacang tiap kali tu la telefon chef tanya resepi.. Chef MIL..hihihihi.. Ye la pandai mkn cucuq dgn kuah kacang pun sebab MIL yg masak.. kalau tak sebelum ni makn cucuq dgn sos cili biasa jjerr.. rasa xserupa la dgn MIL buat..air tangan lain2 kan walaupun bahan dan cara masak sama.





Bahan untuk cucuq

3 cawan tepung gandum
2 sudu susu tepung- nak bagi rasa lemak
secubit garam
tauge
daun kucai-hiris kasar
bawang besar-hiris halus
udang segar-buang kulitn
air secukupnyer..
minyak utk menggoreng.

- Bancuh tepung gandum + susu tepung + air secukupnyer.
- Gaul kesemua sayur dan udang.
- Rehatkan adunan lebih kurang 1 jam.

Bahan untuk kuah kacang

250gm Kacang tanah -sangai dan kisar kasar
6-7 biji cili kering- potong
1 labu kecik bawang besar-mayang kasar
sedikit belacan
air asam jawa
garam dan gula secukupnyer
air panas.
sedikit minyak

- Goreng bawang, cili kering dan belacan - tos dan kisar kering
- Bila dah kisar, gaul sebati dengan kacang yang telah di kisar.
- Masukan air panas, air asam, garam dan gula secukup nyer. Gaul sebati..dan
- Siap....

2 comments:

Nuur said...

Kuah kcg tu... Bwg n cili kering..sblm goreng tu mayang halus ke bland... Xfhm..hihii xrajin buat..nk blaja buat ni

Rasyiqah said...

Bawang tu ke mayang dulu, cili kering plak potong kasar2..pastu baru bland

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...