Tuesday, 22 July 2014

Kuih Siput

Assalamualaikum wbt.... 

Arini dah 24 Ramadhan umat islam berpuasa... Sekejap jer masa berlalu.. dah nak sambut raya...Dan lagi xsabar bila tahun ini raya kat Kelate dlu.. Raya kedua baru balik Perak.. dan dapat berpuasa kat Kelate.. In Sha Allah bertolak Jumaat sebelum sahur dapat la 3 hari berpuasa kat Klate.. Semoga jalan pulang dipermudahkan dan selamat ke destinasi.

Tahun ini buat biskut simple2 jer dan salah satunye kuih siput.. Lama giler xbuat kuih siput ini.. Seingat nyer last kali buat kuih ni masa Arwah ma ada lg.. Punyer la lama xbuat.. Ni teringin punyer pasal gigih menyiput memalam.. Sebbaik la ada org tolong nak buat.. Buat 1 adunan dapat la 1 bekas sederhana..penat menyiput sebbaik sedak dan ranggup.. 


Bahan-bahan

600gm tepung gandum
220 gm marjerin- cairkan dan sejukan
2 camb serbuk kari - gaul bersama tepung
2 tangkai daun kari - kisar
2 biji bawang putih - kisar
15 gm udang - kisar ( dalam resepi tulis udang je, xbgtau plak guna udang basah atau kering tp aku bantai guna udang basah, grg terlebih dahulu dan kisar)
15 gm jintan manis - kisar
15 gm jintan putih - kisar
1 biji telur
150 ml++ air ( letak sikit2 nnt doh terlembik)
sedikit garam

6 tangkai @ lebih untuk grg bersama dgn kuih siput.

Gaulkan tepung + marjerin cair jadi macam bread crumble. dan bahan yg di kisar sehingga sebati, Masukan telur dan air sehingga menjadi doh dan tak melekat kat tangan. 
Bila doh dah OK blh start menyiput. 
Mula2 buat cantik jer siput nyer.. Bila dah lama xtau dah rupa mcm apa dah.
 

2 comments:

aIEn said...

auuuww comei nye sekt siput dia =)
ni humaira ke haqem yg gentel siput ni =p

Rasyiqah said...

ni haqeem yang gentel.. hahahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...